Groeten uit Zweden: “Hier is de songfestivalgekte begonnen. Spannend!”

Door -
Zweden
In een ander land opnieuw beginnen met je hele gezin: we dromen er misschien allemaal weleens van, maar Sara dééd het gewoon. Hier lees je elke week haar column over het leven met kinderen zoals het is, in Zweden.

Wie is Sara? Bijna 40, getrouwd met Phil en mama van 2 karaktervolle kids, Elias (11) en Stina (8). Vorige zomer ruilden ze hun stadswoning in Hasselt in voor het lagom leven in Småland, Zweden.

De songfestivalgekte slaat toe

Catchy songs schrijven kunnen de Zweden als de beste. Denk maar aan de klassiekers van Abba en Roxette, maar zeker ook aan hedendaagse toppers als Lykke Li, Robyn en Avici. Het mag dan ook geen wonder heten dat Zweden het traditioneel goed doet op het Eurovisiesongfestival. In 2015 won Måns Zelmerlöwmet ‘Heroes’ en vorig jaar was het tot de laatste seconde superspannend tussen de uiteindelijke winnaar Duncan Lawrence en de Zweed John Lundvik.

Als kind vond ik het songfestival best leuk. Het bracht vertier en – minstens even belangrijk – het betekende dat je langer mocht opblijven dan normaal. Naarmate ik ouder werd, kreeg muziek een andere betekenis. Als puber ging je naar rockfestivals en was het songfestival niet langer ‘cool’. In België was het trouwens niet echt een issue, tenzij heel even op de avond zelf. De preselecties die de openbare omroep ooit organiseerde, werden jaren geleden al afgevoerd.

Melodifestivalen 2020

Dat is hier in Zweden wel anders! De wedstrijd die bepaalt wie het land mag vertegenwoordigen is misschien wel populairder dan het Eurovisiesongfestival zelf. Deze maand barstte de gekte hier helemaal los met Melodifestivalen 2020, 6 weken lang een live uitzending, telkens vanuit een andere Zweedse stad. Waanzinnig populair! Mello, zoals het ook genoemd wordt, is the talk of the town. Bijna de helft van de bevolking zit op zaterdagavond met het hele gezin en wat lekkers voor de televisie. Je kijkt maar beter mee, want anders kun je de volgende dag op school of op het werk de gesprekken vast niet volgen.

Vorig jaar werd John Lundvik met z’n hit ‘Too late for love’ de grote winnaar van Melodifestivalen. Het feit dat hij is opgegroeid in Växjö, onze nieuwe hometown, maakte het extra spannend. Stina kwam op een dag zelfs dolenthousiast thuis omdat ze de papa – of was het de opa? – van John Lundvik op school had ontmoet. Het bleek een kennis van een van haar juffen.

Lange winters opvrolijken

Ik heb me al vaak afgevraagd hoe het komt dat de Zweden zo straf zijn in goede songs maken. Zouden de lange winters er iets mee te maken hebben? Zeg nu zelf, wat is er gezelliger om koude winteravonden op te vrolijken dan samen muziek maken? Bovendien wordt de kennis van muziek – zowel theorie als praktijk – op school op een positieve manier aangemoedigd. In de Zweedse school bestaat de muziekles niet enkel uit zang of blokfluit, maar kunnen ze zowat elk muziekinstrument bespelen. Ze leren ook spelenderwijs noten lezen en als groep samen muziek maken.

En zo verspreidt de Mello-gekte zich over heel Zweden en alle lagen van de bevolking. Ook wij zitten op zaterdagavond rond de klok van 8 klaar om te luisteren, te beoordelen en te stemmen. Had je me dit beeld enkele jaren geleden geschetst, ik zou je ronduit gek verklaard hebben. Maar ik moet toegeven dat de kwaliteit hoog ligt, zeer hoog. Vorig jaar vond ik de finale van de voorrondes hier interessanter dan het eigenlijke songfestival zelf.

Veelbelovende start

En ook dit jaar is veelbelovend van start gegaan. Herinner je je Robin Bengtsson nog, een knappe, ietwat gladde kerel, die in 2017 met ‘I can’t go on’ aan Eurovision deelnam? Hij zette dit jaar in de eerste preselectie al een serieus staaltje catchiness neer. Een strakke beat en een refrein dat je de dag nadien nog vrolijk loopt te zingen.

Wij gaan nog even genieten van Mello 2020. Er staan nog enkele voorrondes op de planning, een halve finale, andra chansen (voor diegenen die de finale net niet rechtstreeks haalden) en de grote finale op 7 maart in Stockholm. Dan weten we wie het voor Zweden tegen onder meer Hooverphonic mag opnemen in Rotterdam. Spannend!

Lieve groeten, Sara

NOG MEER COLUMNS VAN SARA:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here