Groeten uit Zweden: “Het wordt tijd om ons huurhuis hier in te ruilen voor een vaste stek”

Door -
Zweden
In een ander land opnieuw beginnen met je hele gezin: we dromen er misschien allemaal weleens van, maar Sara dééd het gewoon. Hier lees je elke week haar column over het leven met kinderen zoals het is in Zweden.

Wie is Sara? Bijna 40, getrouwd met Phil en mama van 2 kids met karakter, Elias (11) en Stina (8). Vorige zomer ruilden ze hun stadswoning in Hasselt in voor het lagom leven in Småland, Zweden.

De zoektocht naar hét ideale huis

Het is zover! We hebben de eerste bezichtiging van een Zweeds huis achter de rug. Na ongeveer anderhalf jaar in Zweden hebben we ons huis in België verkocht en is het tijd om ons huurhuis hier in te ruilen voor een vaste stek. De zoektocht naar wat meer zekerheid en de drang om eindelijk écht te settelen in een Zweedse buurt brachten onze huizenjacht in een stroomversnelling.

“Ik werd een Hemnet-addict (Zweedse immosite) en weet intussen hoeveel huis je voor welke prijs krijgt.”

Nog al te vaak hoorde ik mezelf zeggen “Als we een huisje gekocht hebben, schrijf ik mezelf en de kinderen in bij een plaatselijke club”, de beste manier om te integreren. Het feit dat we nu in een huurhuis wonen en het een tijdelijke oplossing is, weerhield me ervan de stap te zetten. Dat, en m’n eeuwige twijfel natuurlijk.

Overhaast dingen doen ligt niet in onze aard. We hebben enkele maanden een appartement gehuurd in de stad en wonen nu een jaar in ons huurhuis wat meer på landet (n.v.d.r. ‘op de buiten’). We hebben alle seizoenen meegemaakt en hebben ruim de tijd genomen om de omgeving rond Växjö te verkennen. Ik werd een Hemnet-addict (een Zweedse immosite) en weet intussen hoeveel huis je voor welke prijs krijgt. Met andere woorden, ik ben er helemaal klaar voor!

Een typisch Zweeds huis voor het hele gezin

Het grootste verschil met onze huizenjacht nu en toen we iets meer dan 10 jaar geleden op zoek gingen in België? We zijn met 4 nu, en ieder gezinslid komt met z’n eigen mening en prioriteitenlijstje. Sterke karakters hier rond de tafel, als we bespreken hoe ieders ideale woning en omgeving eruit ziet. Over één ding is er gelukkig unanimiteit: het moet een typisch Zweeds houten huisje zijn. De volgende punten op de respectievelijke lijstjes verschillen helaas danig.

“Ik vrees dat ik degene ben die het meest zal moeten inbinden. Ik zag mezelf wel wonen in een Villa Kakelbont-achtig huis in het bos bij het meer”

Elias ziet de voordelen van de stad, maar neemt genoegen met een goede busverbinding als hij hoort dat het buiten de stad maar half zo duur is. Verder is zijn lijstje eerder kort: er moeten nog kinderen in de buurt wonen en hij wil een deftige plek om te kunnen gamen met zijn vrienden. Voor Stina moet het huis modern zijn en liefst grijs of wit, een ruimte hebben waar ze kan dansen en een fijne tuin. Voor manlief Phil mag de natuur starten waar de tuin eindigt, zodat hij er optimaal van kan genieten als hij gaat wandelen of fietsen. Een bushalte nabij is een must (we willen immers niet voor alles de auto nemen) en hij heeft een zwak voor huizen met een fijne loop (lees: alles plat en ruimtes die lekker in elkaar overlopen).

Tijd om uit de droom te ontwaken

Ik vrees dat ik degene ben die het meest zal moeten inbinden. Ik zag mezelf wel wonen in een Villa Kakelbont-achtig huis in het bos bij het meer. Vol karakter! Met oude houten vloeren die een beetje kraken en een kakelugn (zo’n ronde tegelkachel die je vaak in oude Zweedse huizen tegenkomt), een keuken waar het altijd naar vers brood ruikt en zo’n typisch afdakje aan de voordeur waar je gezellige lampjes kan hangen. Oh ja, aangezien ik thuis werk zou ik overstag gaan voor een bureau met een view

“En als je gevoel ‘ja’ schreeuwt, dan ga je ervoor, toch?”

Tijd om uit de droom te ontwaken, toen bleek dat er een huis te koop stond wat verderop in de wijk. Geen plaats voor meneer Nilsson of klein Witje, maar wel modern, grijs, alles plat, buren met kinderen én een leuke tuin die grenst aan het bos. En zo geschiedde, onze eerste visning of bezichtiging in ons nieuwe thuisland. Een huis vol positieve compromissen, maar vooral eentje waar ieder van ons zich aan de keukentafel zag zitten. Met een kop koffie of warme chocolademelk en kaneelbollen die net uit de oven komen. En als je gevoel ‘ja’ schreeuwt, dan ga je ervoor, toch?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here