Groeten uit Zweden: “Samen dit land ontdekken, bracht ons gezin nog dichter bij elkaar”

Door -
groeten uit zweden, vakantie in eigen land, logeren bij Belgen
In een ander land opnieuw beginnen met je hele gezin: we dromen er misschien allemaal weleens van, maar Sara dééd het gewoon. Hier lees je haar column over het leven met kinderen zoals het is, in Zweden.

Wie is Sara? 41, getrouwd met Phil en mama van twee karaktervolle kids, Elias (13) en Stina (10). Ze ruilden hun Hasseltse stadswoning in voor het lagom leven in Småland, Zweden.

Bij de pakken blijven zitten, daar zouden we ook deze keer niet aan meedoen. Dat we de kerstvakantie niet in België konden doorbrengen vonden we bijzonder jammer, maar het opende ook nieuwe perspectieven. Namelijk ons nieuwe thuisland verder ontdekken. Zweden is een uitgestrekt land en biedt zoveel moois, zo bleek ook nu weer.

Op het to-dolijstje: tijd doorbrengen met het gezin

Op naar plan B, want tijd doorbrengen met het gezin was dringend nodig, dat voelden we zowel bij onszelf als bij de kinderen. De bestemming deed er niet zoveel toe. Het ging ‘m om samen eten, samen nieuwe plekken ontdekken en genieten van gezellige winteravonden. Want winter, dat was het intussen zelfs in het zuidelijke deel van Zweden wat de goesting in nog meer sneeuw en koude temperaturen alleen maar deed toenemen.

tijd doorbrengen met het gezin was nodig, dat voelden we allemaal.

Ook al wonen we nu al drie jaar in Zweden, het typisch Belgische compromis is ons nog steeds bekend, ook wat uitjes of vakanties betreft. Het eindresultaat als manlief en de kinderen willen skiën en de mama liever wat cultuur opsnuift? Een paar dagen frisse berglucht – oké, het zijn heuvels, maar het voelt als bergen! – gevolgd door twee nachten in een B&B door Belgen uitgebaat in het prachtige Dalarna. Dat is een Zweedse streek die al heel lang op ons verlanglijstje stond, maar vanuit België veel te lang als ‘te ver’ werd aanzien.

“In wat een prachtig land leven wij”

Kijk nu toch hoe mooi!

In wat een prachtig land leven wij toch, zei ik de afgelopen dagen meermaals tegen mezelf, met de zon op m’n gezicht en de heerlijk krakende sneeuw onder mijn voeten. De temperaturen daalden ver onder het vriespunt – met een uitschieter tot -18 overdag – maar dat deerde ons niets. We leerden intussen dat laagjes kleding en een nekwarmer wonderen doen en genoten van al die prachtige landschappen en elkaar!

Na een bescheiden kerstfeest met ons vieren en een videolijntje richting België, trokken we naar The Mangevie, de B&B van de Vlaamse Evi en Davy en hun dochters. Het was een blitsbezoek beperkt tot 2 nachtjes, door de lastminute-beslissing van onze kant, maar vooral door de vele Belgen die de weg naar de prachtige B&B vonden waardoor alles snel volgeboekt was. De eerste kennismaking met Dalarna smaakt naar meer en Evi en Davy zien ons zeker terug! De hagelslag bij het ontbijt was een topper voor Elias en Stina, en wij genoten van een lekker Belgisch biertje en een gezellige babbel.

Lekker ontbijt in het oude schoolgebouw. Check die details!
Nog op de wishlist: slapen in de boomhut en wellness in de sneeuw

Het is altijd fijn om die liefde voor Zweden te delen. Je hebt slechts een paar woorden nodig om elkaar te begrijpen als het gaat over emigreren met kinderen, integratie in een nieuw land of de verschillen met België. Bakken respect voor deze familie. Ze toverde een oud Zweeds schooltje om tot een paradijs voor iedereen die het echte Zweedse (buiten)leven wil ontdekken.

Op naar een inspirerend 2022!

Dit lastminutetripje herinnerde ons weer aan de reden van onze verhuis naar Zweden. Dit land verveelt nooit en het bracht ons als gezin weer even dichter bij elkaar. Ondanks de koude voelde het warmer dan ooit. De perfecte pleister op de wonde van gemis.

ondanks de koude voelde het warmer dan ooit…

Intussen lieten we niet enkel Dalarna achter ons, maar ook 2021. Als er iets is wat ik heb geleerd is het positief blijven. We gingen niet naar België, maar kregen een fijne vakantie in eigen land in de plaats. En uitstel is geen afstel, dat weten familie en vrienden intussen wel. Nieuwe plannen zijn in de maak!

Maak er een inspirerend 2022 van, vol nieuwe avonturen!

Groeten uit Zweden,

Sara

NOG MEER VERHALEN UIT ZWEDEN:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!