Groeten uit Zweden: “De namen van de kinderen passen hier volledig. Alsof het zo had moeten zijn…”

Door -
In een ander land opnieuw beginnen met je hele gezin: we dromen er misschien allemaal weleens van, maar Sara dééd het gewoon. Hier lees je haar column over het leven met kinderen zoals het is, in Zweden.

Wie is Sara? 41, getrouwd met Phil en mama van twee karaktervolle kids, Elias (13) en Stina (10). Ze ruilden hun Hasseltse stadswoning in voor het lagom leven in Småland, Zweden.

Elias en Stina. Deze namen kregen onze kinderen bij de geboorte, respectievelijk 14 en 11 jaar geleden. Toen woonden we nog in België en waren we nog nooit in Zweden geweest, of in geen enkel Scandinavisch land bij uitbreiding. En toch lijkt het alsof het zo had moeten zijn, want niet alleen de kinderen blijken zich hier goed te voelen, ook hun namen passen perfect in het Zweedse plaatje.

Ik was amper 20 toen ik Elias ontdekte

Geheel toevallig, zeker wat Elias betreft. Want dat ik ooit een kindje zou hebben met deze naam, wist ik al toen ik op de universiteit Germaanse studeerde en de poëtische roman ‘Elias of het gevecht met de nachtegalen’ van Maurice Gilliams las. Om eerlijk te zijn, was het niet enkel de inhoud die me aansprak, ook de naam van het hoofdpersonage viel me meteen in positieve zin op. Elias had voor mij alles wat een naam moest hebben. Het klinkt mooi, in eender welke periode en eender welke plaats. Het lijkt wel klassiek en modern tegelijk en vooral erg internationaal. Goed, dan restte me nog één ding: een lief vinden die even verliefd kon worden op deze naam.

Een alternatief voor een meisje

Toen mijn huidige man en ik voor het eerst over kindjes spraken, liet ik voorzichtig mijn voorliefde voor Elias vallen. Alsof het zo moest zijn, begreep hij niet alleen mijn redenering, maar deelde ze ook. Op het moment dat ik zwanger bleek en de namenkwestie concreet werd, hadden we natuurlijk ook een alternatief nodig. Ook al schreeuwde heel mijn lijf dat het een jongetje zou zijn, toch gingen we op zoek naar een meisjesnaam die net zo goed bij ons en Elias zou passen.

Stina klonk meteen erg vertrouwd.

“Wat vind je van Stina?”, vroeg het lief vrijwel meteen. “Stina”, herhaalde ik enkele keren. Ik moest toegeven dat het meteen vertrouwd klonk, ook al kende ik letterlijk niemand met deze naam. Meer zelfs, ik had ‘m volgens mij nog nooit gehoord. Het lief haalde een CD boven van Stina Nordenstam, een Zweedse singer-songwriter die hij had ontdekt. Dromerige liedjes van een intrigerende artiest. Opnieuw leek het plaatje volledig te kloppen, van de allereerste keer. Alsof het zo moest zijn.

Eerst een jongen, dan een meisje

En zo geschiedde. Het gevoel bleek juist en bijna 14 jaar geleden werd Elias geboren, een karakterkind dat toen al koppig aangaf zelf te willen beslissen wanneer hij ter wereld kwam. Drie jaar later drong de namenkwestie zich opnieuw op toen ik voor de tweede keer zwanger was. Geen uitgesproken gevoel deze keer, maar Stina klonk na die drie jaar nog altijd even goed, dus hoopten we stiekem op een meisje. Ik ga het nog een keer zeggen: alsof het zo moest zijn, werd Stina geboren.

ook de namen op plaats twee pasten in het scandinavisch plaatje.

Of er nog namen op ons lijstje stonden? Tuurlijk, maar niet veel. De kans bestond namelijk ook dat het twee jongens zouden zijn, of twee meisjes. Op plaats twee in het jongensluik stond Finn, bij de meisjes Elin met de klemtoon op de e. Dat laatste en de angst dat iedereen haar Eline zou noemen was meteen ook de reden dat de naam op plaats twee eindigde. En ook misschien een beetje omdat Elias en Elin te veel op elkaar leken?

Feit is wel dat ook de namen op plaats twee perfect in het Scandinavische plaatje passen. Moest mijn nuchtere ik niet zo sterk aanwezig zijn, had ik gedacht dat het zo moest zijn.

PS: Elias is nog steeds tevreden met zijn naam. Toen Stina hoorde dat Elin ook heel even in de running was, leek ze licht teleurgesteld over onze uiteindelijke keuze. 😉

Groeten uit Zweden,
Sara

NOG MEER VERHALEN UIT ZWEDEN:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!