Groeten uit Zweden: “Moest ik weten waar de dichtstbijzijnde schuilkelder was?”

Door -
groeten uit Zweden oorlog schuilkelder
In een ander land opnieuw beginnen met je hele gezin: we dromen er misschien allemaal weleens van, maar Sara dééd het gewoon. Hier lees je haar column over het leven met kinderen zoals het is, in Zweden.

Wie is Sara? 41, getrouwd met Phil en mama van twee karaktervolle kids, Elias (13) en Stina (11). Ze ruilden hun Hasseltse stadswoning in voor het lagom leven in Småland, Zweden.

Het is oorlog. Zo werd iedereen vorige week wakker, ook wij hier in Zweden. Ik prijs mezelf gelukkig dat we nog nooit een oorlogsdreiging meemaakten, en toch durf ik zeggen dat het hier anders aanvoelt. Zweden is namelijk geen NAVO-lid en dat brengt de nodige angst en twijfel met zich mee.

Hoe oorlog voelt? Daar kan ik gelukkig niet op antwoorden, maar als ik de schrijnende beelden zie van de angst in de ogen van families met kinderen op de vlucht dan rollen de tranen over m’n wangen. Ik pak m’n twee tieners extra stevig vast en probeer zo goed als ik kan op hun vragen te antwoorden. Met Stina kijken we naar Lilla Aktuellt, de Zweedse tegenhanger van Karrewiet. Elias ziet veel voorbijkomen op social media en gaat zoals steeds zelf op zoek naar informatie. Toch heeft hij nog enorm veel vragen. Vragen over de geschiedenis en de politiek. Maar ook wat wij zouden doen mocht het hier ooit foutlopen. Naar België vluchten?

Dreiging in Zweden?

Gelukkig is er hier geen directe dreiging. Al is iedereen net iets meer op zijn hoede dan gewoonlijk en is het toch regelmatig slikken als je de Zweedse media volgt. Het land stuurde extra troepen naar Gotland, een Zweeds eiland dat strategisch in de Oostzee ligt. Bram Vandeputte maakte er midden januari nog een reportage over voor Terzake, toen iedereen nog hoopte op het succes van diplomatiek overleg.

Tegelijkertijd verscheen er een kaartje op de site van de Zweedse openbare omroep. Als je je adres ingaf, kon je zien waar de dichtstbijzijnde schuilkelder was. Een koude rilling liep over m’n rug. Moest ik dat weten?

Opeens herinner ik me een brochure die we in de brievenbus vonden toen we pas verhuisd waren: ‘Om krisen eller kriget kommer’. Een naslagwerk waarin heel praktisch uitgelegd wordt hoe je je moet voorbereiden als er een vorm van dreiging is, zoals een crisis of een oorlog.

Niet veel later hoorde ik in Växjö, de stad waar de kinderen naar school gaan, een soort luchtalarm afgaan. Mijn hartslag schoot de hoogte in en ik wist niet wat er gebeurde! Gelukkig bleek ik de enige te zijn die lichte paniek vertoonde en al snel had ik door dat het om een oefening ging. ‘Hesa Fredrik’ noemen ze het hier, een ware schrik voor vele nieuwkomers in het land. Vier keer per jaar wordt dit systeem getest om drie uur in de namiddag. Twee volle minuten duurt het en ik kan je zeggen dat dit heel lang is als je niet weet wat er gaande is.

“Luchtalarm?

Hesa fredrik, of het alarm dat elke drie maanden wordt getest. altijd even schrikken!”

De beschermende rol van de NAVO

Dan ging het er in België toch lichtjes anders aan toe. Het lijkt of dit landje zich een stuk veiliger voelt tussen de grote mastodonten. Zweden daarentegen blijft liever neutraal en houdt – net zoals in de corona crisis trouwens – vast aan de eigen verantwoordelijkheid en die van haar burgers.

Al lijkt hier heel voorzichtig verandering in te komen. De laatste dagen kwam een eventueel NAVO-lidmaatschap meermaals aan bod in de Zweedse media. Volgens een onderzoek wordt de groep voorstanders steeds groter. Zweden en Finland namen deel aan de NAVO-topontmoeting en dat is ook Rusland niet ontgaan. Het waarschuwde voor zware militaire en politieke gevolgen als Finland en Zweden zouden toetreden tot de NAVO.

“Militaire gevolgen voor zweden?”

Militaire gevolgen voor Zweden. Moeten we ons zorgen maken? Ik besluit de digitale versie van ‘Om krisen eller kriget kommer’ toch al even door te nemen. Geen idee wat ik met de papieren versie heb gedaan. Dat alleen al geeft aan hoe gerust ik hiervoor was.

Vandaag ben ik vooral dankbaar dat we hier veilig zijn en ben ik in gedachten bij alle mensen die heel wat minder geluk hebben. Laat ons hopen dat het gezond verstand mag zegevieren en dat er snel een einde komt aan deze nachtmerrie.

Hoopvolle groeten uit Zweden,
Sara

NOG MEER VERHALEN UIT ZWEDEN:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!