Groeten uit Zweden: “We wonen nu echt in ons eigen huisje in Zweden, en daar hoort al eens een vreugdedansje bij”

Door -
Zweden
In een ander land opnieuw beginnen met je hele gezin: we dromen er misschien allemaal weleens van, maar Sara dééd het gewoon. Hier lees je elke week haar column over het leven met kinderen zoals het is, in Zweden.

Wie is Sara? Bijna 40, getrouwd met Phil en mama van twee karaktervolle kids, Elias (11) en Stina (8). Vorige zomer ruilden ze hun stadswoning in Hasselt in voor het lagom leven in Småland, Zweden.

M’n thuis is waar…

“Waar is ‘thuis’ eigenlijk? Als ik tegen de kinderen zeg ‘Kom, we gaan naar huis’, kijken ze me de laatste tijd bedenkelijk aan. ‘Ons nieuwe of ons oude huis’, vragen ze dan lichtjes in de war. Niet verwonderlijk als je in anderhalf jaar tijd drie keer bent verhuisd. Als er iets is waar ik de laatste maanden naar heb uitgekeken, was het een thuis waar niet meteen het woordje ‘tijdelijk’ aan gekoppeld werd. Eindelijk is het zover!

Ja, je leest het goed. We wonen nu echt in ons eigen huisje in Zweden, en daar hoort al eens een vreugdedansje bij. Of ik knijp even in m’n arm. Gebeurt dit allemaal écht? Het huurhuis is leeg, gepoetst en de sleutels zijn afgegeven. Hoog tijd om de bladzijde om te slaan en te beginnen aan het hoofdstuk waar we al zo lang op wachten. Ik liet hier al eerder vallen dat het begrip geduld me soms vreemd is. In mijn ogen leek dat anderhalf jaar een eeuwigheid, zeker als je van voor ons eigenlijke vertrek naar Zweden meerdere keren per dag Hemnet, de bekendste Zweedse immo-site, bezoekt. Afkickverschijnselen alom nu, en ineens veel vrijgekomen tijd nu de zoektocht naar een eigen huis gestaakt is.

Nood aan een eigen plekje

Toch wil ik één ding duidelijk stellen: ik heb absoluut geen spijt van het afgelegde traject. Ik weet zeker dat we die weg nodig hadden om te komen waar we nu zijn, ook al zorgde het soms voor frustraties. Het gemeubelde appartement in de stad huurden we voornamelijk om praktische redenen. In het begin heb je namelijk duizend-en-één dingen te regelen en al die diensten bevonden zich op wandel- of fietsafstand. Van hieruit konden we de omgeving buiten de stad verkennen en uitkijken naar een ‘iets minder tijdelijke’ oplossing. Ik had nood aan een eigen plekje, waar ik kon kiezen welke foto’s aan de muur hingen en waar de zetel de tijd kreeg om zich naar m’n lichaam te vormen.

Ook al bleek die nieuwe zetel niet voor meteen – de eigenares had namelijk haar vintage stoffen exemplaar laten staan – ik besloot me helemaal uit te leven in de inrichting van het huurhuis aan het bos, de plaats waar we iets meer dan een jaar geleden aan hoofdstuk twee in Zweden begonnen. Niet enkel voor mezelf, maar ook voor de kinderen. Vooral voor hen was het belangrijk om een kamer te hebben waar ze hun eigen spulletjes in kwijt konden, zich veilig en geborgen voelden en zich konden terugtrekken als ze rust wilden. We hebben er als gezin fijne momenten beleefd, in ons houten huisje aan het bos, én we voelden er ons thuis.

Dat doet me beseffen dat een ‘thuis’ hebben niets met eigendom te maken heeft, maar alles met je goed voelen op een plek. Op dit moment geniet ik van het feit dat we onze draai én ons plekje gevonden hebben. Een plaats waar we als gezin klaar zijn om aan hoofdstuk drie te beginnen. Zonder het woord ‘tijdelijk’ – al heb ik geleerd dat dat erg relatief is -, maar mét nieuwe buren om Zweeds mee te oefenen, nieuwe vriendjes voor de kinderen, nieuwe hobby’s, … . Maar ook met hetzelfde bos in de tuin, hetzelfde meer op wandelafstand en dezelfde stad op amper twintig minuutjes rijden.

Als ik uit het raam kijk, kan ik enkel glimlachend genieten van de Zweedse pracht. Kijk ik naar de kinderen, dan ben ik vooral trots op hoe makkelijk ze zich hebben aangepast. En kijk ik naar mezelf, dan ben ik verbaasd, over hoe deze persoon, die niet houdt van verandering en al helemaal niet van avontuur, zich voelt. Ik voel me goed, ik voel me thuis.

Knuffel, Sara

NOG MEER COLUMNS VAN SARA:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here