© iStock

Helft Belgische vrouwen rekent op mama voor kinderopvang

Uit onderzoek van Bepanthol blijkt dat bijna de helft van de Belgische vrouwen beroep doet op haar eigen mama voor kinderopvang. En dat is niet alles, want voor tal van andere baby gerelateerde vragen wordt moederlief vaak als hulplijn ingeroepen.

Bepanthol Babyzalf onderzocht bij 832 Belgische vrouwen tussen 22 en 33 jaar hoe de moeder-dochterrelatie verandert na de geboorte van het eerste (klein)kind. Daaruit blijkt dat heel wat moeders een hechtere band krijgen met hun eigen mama – onder meer door de grotere raakvlakken en het wederzijdse begrip – en steeds op haar kunnen rekenen voor hulp of advies.

Oma als kinderopvang

Vooral tijdens de zomermaanden of andere vakanties komt hulp van grootouders als geroepen, want het is niet altijd gemakkelijk om in die periode opvang te vinden. Voor bijna de helft van de vrouwen (47%) zorgt de moeder minstens één keer per week voor het kind: bij een eerste kleinkind nog iets meer.

Hulplijn mama

Ruim de helft van de vrouwen heeft dagelijks contact met haar moeder. Niet alleen voor de kinderopvang, maar ook voor gewoon een babbeltje. Opvallend: 1 op de 4 dochters contacteert haar mama zelfs meerdere keren per dag, 3 op de 10 dochters springen wekelijks een of meerdere keren bij hun mama binnen. Ruim 7 op de 10 vrouwen wonen ook op minder dan een halfuur rijden van hun mama, bijna 4 op de 10 op minder dan 5 minuten.

Ook voor advies roepen we vaak de hulp van moederlief in. Krampjes, rode billetjes of wat te doen als onze baby niet wil slapen? Mama weet vast wel raad! De helft van de kersverse mama’s vraagt minstens één keer per week raad aan haar eigen moeder over de verzorging van haar kind – van wie een kwart vrouwen zelfs dagelijks, meerdere keren per dag of om de twee dagen. Het gaat dan meestal over kleine ongemakken, de voeding en de (huid)verzorging van de baby.

Bron: Bepanthol – Bayer

Lees ook:

Partner Content