© Marieke Vereecken

Het leven van een mama: zo doet Marieke het

Het leven met kinderen, dat is prachtig, en we houden zoveel van hen, maar eerlijk: het loopt niet altijd van een leien dakje. En de vraag die we ons allemaal meer dan eens stellen: ‘Hoe doet zij het toch?’ Want al die andere mama’s hebben het altijd zo goed voor elkaar. Of toch niet helemaal? In de rubriek ‘Zo doet zij het’ vertellen mama’s over hun aanpak. Vandaag: Nies Cools, onderneemster en reisfanaat.

Even voorstellen

Marieke is 34en samen met Richard. Samen met hebben ze een dochtertje: Cosette van 2,5 jaar oud. Ze is redactrice bij Libelle en Libelle Mama, en houdt zich daarnaast professioneel bezig met copywriting en bloggen. “Ik hou van (vreemde) talen, hiphop, lopen, volleybal en Scandinavische thrillers.”

Favoriete kidsproof gerecht

Elke mama heeft er zo één of meer, niet? Dat ene gerecht waarmee je altijd scoort bij je kroost, of iets dat je altijd in huis of de diepvriezer hebt en snel klaar is? Wat is het jouwe?

“Mijn dochter is een slechte eter buiten categorie. Zelfs spaghetti laat ze veelal staan, al klopt dat niet volledig: ze eet de pasta en het gehakt maar raakt verder niets aan. Ik maak haar wel gelukkig met een eenvoudige croque monsieur, snel klaar en handig omdat ik geen brood hoef weg te gooien. Ik snij er enkele schijfjes komkommer bij (de enige groente waarover ik niet hoef te onderhandelen met haar). Op avonden waarop ik geen zin heb in uitgebreid koken of discussiëren, staat er croque op het menu.”

Beste ontdekking

Wat is je beste ontdekking sinds je kinderen hebt? Dat kan echt alles zijn. Een toffe plek waar je altijd heen trekt als je met hen alleen bent. Je beste aankoop ooit? Of een echte life hack? Vond je een manier om dingen te doen waardoor je veel tijd bespaart. Of misschien leerde iemand je ooit om iets wat altijd een gedoe was anders te doen waardoor het nu vanzelf gaat?

“Je moet toch vooral een pak meer plannen als er een kindje is. Vroeger was het niet abnormaal als we twee (of drie) keer per week op restaurant aten. Dat missen we wel. Bovendien moeten de boodschappen meer gepland worden. Die boodschappen worden vaker online gedaan sinds Cosette, zeker in het begin toen zij klein en corona overal was. Ik bestelde daarom vaak bij Jumbo online in Nederland; de supermarkt heeft een handige app waarin je nog een uur op voorhand kunt reserveren.”

Nu Cosette iets groter is, neem ik haar graag mee naar de supermarkt. Ze vindt het zelf de max en stiekem geniet ik zelf ook van al die vertederende blikken. Al moet ik regelmatig even nakijken wat ze allemaal in de kar heeft gegooid (lacht).”

“En wat dat uiteten betreft, door de coronacrisis zijn er een pak leuke takeaway’s bij gekomen, ook ‘op den buiten’ waar wij wonen. Volgende week testen we bovendien voor het eerst een oppas van de Gezinsbond uit. Ik vind het spannend, maar als het lukt, zullen er weer een pak meer date nights komen (al zijn die er nu al af en toe dankzij onze fantastische ouders)!”

Een doordeweekse dag

Hoe doen jullie het? Om hoe laat staan jullie op? Hoe verloopt de ochtend? Wie vertrekt naar waar, om hoe laat, wie gaat met wie mee? Wie haalt weer op? Wie kookt? Is er een weekmenu of moesten jullie nog naar de winkel? Zijn er nog avondactiviteiten? Voor jou of de kinderen? En wanneer is het werk klaar? Zet je nog iets klaar voor morgen?

“Iedereen had me vooraf gewaarschuwd dat uitslapen voltooid verleden tijd zou zijn na het krijgen van kinderen. Dat is bij ons echter niet het geval. Cosette slaapt niet altijd door (helaas), maar wordt niet zo vroeg wakker. In de week staan we op rond 7.00 uur op om ons klaar te maken, rond 7.30 uur maak ik Cosette wakker. Hoewel ze twee is en best zelfstandig, staat ze erop dat het flesje ’s ochtends ‘gegeven’ wordt. Dat vind ik niet erg, het is heel leuk wakker worden, die tien minuutjes dat ze rustig op mijn schoot haar flesje leegdrinkt. Rond 08.30 uur brengt Richard haar naar de opvang en begin ik, meestal thuis, te werken.”

“Het is een heerlijke luxe dat mijn man vlak bij de deur werkt, ‘s middags kunnen we samen lunchen terwijl Cosette in de opvang is. Daardoor kunnen we echt eens ongestoord babbelen over het werk of ventileren om daarna met frisse moed verder te werken.”

“Rond 17.30 uur pik Cosette op aan de crèche met de fiets (als dat lukt). Daarna begin ik te koken: tussen 18.00 en 18.30 uur zitten we aan tafel. Helaas haalt Richard dat tijdstip niet altijd waardoor ik regelmatig alleen eet met Cosette. Soms gaat hij daarna terug naar kantoor en af en toe heb ik ’s avonds nog wel een interview.”

“Als het bij mijn man op kantoor rustig is en ik kan ook op tijd stoppen, ga ik weleens lopen om 17.00 uur, net na het werk, terwijl hij onze dochter oppikt. Ik vind het echt heerlijk om op die momenten mijn hoofd leeg te maken, vooral in de winter omdat ik dan toch nog wat daglicht meepik. Als dat niet lukt, gaan hij en ik om de beurt ’s avonds lopen rond 20.00 uur, al vraagt dat in de winter wel wat moed.”

“Op dit moment ben ik op donderdag bovendien thuis met Cosette en vrijdag blokkeer ik de eerste twee uur in mijn agenda om altijd te lopen. En daar kijk ik soms al naar uit vanaf dinsdag (lacht).”

“Als ik naar de redactie in Brussel moet, is het iets meer puzzelen. Richard heeft een handicap waardoor hij onze dochter moeilijk kan aankleden ’s ochtends. Als ik voor 07.00 uur ’s ochtends vertrek, moet ik even iemand zoeken om te helpen ‘in de ochtendspits thuis’. Mijn hart breekt als ik haar zelf om 06.15 uur moet wakker maken, maar gelukkig kunnen we meestal rekenen op mijn schoonmoeder. We zouden niet weten wat we moesten doen zonder onze ouders.”

(Winner) slaapritueel

De kinderen in bed leggen … Hoewel we hen uiteraard hun moment gunnen, is het toch altijd het leukst dat deze allerlaatste stap van de dag ook gewoon vlot verloopt. Voor iedereen. Hoe doe jij het? Wat is jouw ritueel en waarom? En werkt het?

“Onze dochter is een avondmens (ik zou verbaasd zijn als ze dat niet was gezien haar genetisch materiaal) en ’s avonds haalt ze nogal wat rekmanoeuvres boven. Daarom starten we al rond 18.30 uur met het avondritueel in de hoop dat ze om 19.30 uur in bed ligt. Na het avondeten krijgt ze haar flesje, opnieuw 10 minuutjes zen bij mama op schoot. Daarna loopt ze meestal even weg, probeert nog te onderhandelen over schermtijd of spelletjes met papa en gaat ze een paar keer op haar potje sinds de laatste weken. Daarna was ik samen met haar haar gezicht, handjes, voetjes en billetjes en spoel haar neusje (dat laatste heeft toch een oorontsteking of 4 gescheeld deze winter!)”

“Vervolgens poets ik haar tandjes, waarna zij die nog eens mag poetsen. Daarna lezen we twee of drie boekjes (we gaan regelmatig naar de bib om nieuwe exemplaren te kiezen.)  en leg ik haar zonder veel zeuren of huilen in bed. Eigenlijk gaat ze dus heel vlot in bed. We merken wel dat als we haar vlug vlug erin willen, zonder boekje, dat ze minder rustig slaapt. Schermtijd proberen we te beperken tot voor het avondeten omdat ze soms onrustig droomt ’s nachts. Hoe rustiger die avondspits verloopt, hoe meer kans op een ononderbroken nacht.

Kindvriendelijke hotspot

Ken jij een supertoffe bar, een brunchplek of restaurant waar jij én je kinderen graag komen?

“We wonen vlak bij de Nederlandse grens en het kleine vestingstadje Hulst, net over de grens in Zeeland, loopt ieder (verlengd) weekend vol Belgen. We hielden er altijd al van om daar wat te kuieren en in de zomer zijn we vaak te vinden op het terras van brasserie ‘Oud Hulst’. Er is een speeltuintje en een springkasteel dat je in de gaten kunt houden vanop je terrasje. De kaart is best oké, we genieten er graag van een goed glas wijn met wat nacho’s.”

Help me please

Misschien loop je niet enkel over van de tips, maar bots je ook tegen iets aan? Wat lukt er minder goed, welke vraag heb je of naar welke tips kijk jij uit?

“Zoals ik al aangaf is mijn dochter een heel moeilijke eter. Op dit moment kan ik dat nog loslaten omdat ze in de crèche wel alles eet en we dus minstens drie dagen in de week ‘safe’ zitten met haar. Maar binnenkort gaat ze naar school, waar geen warme maaltijden geserveerd worden.”

“Volgens mij lust ze eigenlijk vrij veel, maar vertikt ze het gewoon om te proeven. Tips om mijn kind meer te laten proeven (en vervolgens ook een volledige portie te laten eten) zijn zeker welkom. Al mag ik er misschien vooral niet te veel van wakker liggen, we zijn er goed mee bezig.”

Meer tips van andere mama’s

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content