Het leven van een mama: zo doet Carina het

Het leven met kinderen, dat is prachtig, en we houden zoveel van hen, maar eerlijk: het loopt niet altijd van een leien dakje. En de vraag die we ons allemaal meer dan eens stellen is: ‘Hoe doet zij het toch?’ Want al die andere mama’s hebben het altijd zo goed voor elkaar. Of toch niet helemaal? In de rubriek ‘Zo doet zij het’ vertellen mama’s over hun aanpak. Vandaag: mama Carina.

Mama Carina : even voorstellen

Carina is de fiere mama van Shaquille (14 jaar), Tyrese (9 jaar), Jackson (3 jaar) en August (1 jaar). Alle lief en leed met deze 4 jongens deelt ze onder haar toepasselijk Instagram-alter ego Lifebetweenboys. In haar professionele leven is ze fotografe in haar eigen bedrijf waar intussen haar man David mee deel van uitmaakt. Tijdens haar laatste zwangerschap kwam de keukenprinses in haar uit een winterslaap en experimenteert ze erop los in de keuken.

“Ik leef op koffie en als ik even wat tijd voor mezelf heb, vind je me met mijn neus in een goed boek, op een yogamatje, of aan het genieten van de zonsondergang tijdens een avondwandeling. En als het even kan, dan is lekker uit eten met vrienden met stip op 1 mijn favoriete uitstap.”

FAVORIETE KIDSPROOF GERECHT

Elke mama heeft er zo een of meer, niet? Dat ene gerecht waarmee je altijd scoort bij je kroost, of iets wat je altijd in huis of de diepvriezer hebt en snel klaar is. Wat is het jouwe?

Carina: “Doorgaans zijn we vier avonden per week zoet met taxi mama en papa spelen. Om dan op tijd het eten op tafel te krijgen moet het al eens snel kunnen gaan. Voor die dagen heb ik een paar gerechtjes die altijd in de smaak vallen. Met stip op nummer 1 is de spinazie met feta-schotel die ik regelmatig maak. Klaar in 15 minuten en ook nog eens gezond en vegetarisch. We proberen als gezin minder vaak vlees te eten om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Een andere topper die altijd scoort is spaghetti. Vaak maak ik een grote pot en doe ik een deel daarvan in de diepvries voor een volgende keer.”

BESTE ONTDEKKING

Wat is je beste ontdekking sinds je kinderen hebt? Een toffe plek waar je altijd naartoe trekt als je met hen alleen bent, je beste aankoop ooit? Of een echte life hack?

Carina: “Ik heb vooral geleerd om het allemaal een beetje los te laten. De maker van Frozen heeft volgens mij ook minstens een paar kinderen lopen, want het is een waarheid als een koe. Je kan niet alles doen, dat is gewoon de simpele waarheid. Soms moet je eens kiezen tussen die afwas of even tijd voor jezelf. En ja, als ik echt even nood heb aan rust, omdat ik mezelf weer wat voorbij ben gelopen, dan kies ik er weleens voor om die afwas een dagje te laten staan. En voorlopig is daar nog niemand slechter van geworden 😉

De beste life hack die ik als mama leerde is om bij het verschonen een propere luier onder de vuile klaar te leggen. Perfect voor de momenten dat je baby beslist dat dat plasje er toch net uit moet wanneer de luier van zijn billetjes gaat. Of dat die rompertjes eigenlijk helemaal niet over het hoofd moeten, want dat de schouders zo wijd zijn gemaakt om ook naar beneden te kunnen. Best handig bij een kaka-explosie.”

EEN DOORDEWEEKSE DAG

Hoe verlopen jullie dagen: van opstaan, ontbijt, ophalen aan de crèche/school en winkelen tot eten maken, avondactiviteiten …? 

Carina: “Ik ben echt een avondmens met als resultaat dat ik nooit op tijd in bed geraak, zelfs niet nu onze baby elke nacht een feestje bouwt. Slapen is voor later, denk ik dan. Ik ben dan ook niet altijd even blij als ‘s ochtends de wekker weer te vroeg afgaat 😉

Doorgaans is halfzeven het perfecte uur om op te staan en alles op tijd klaar te krijgen. Sinds juni vorig jaar zijn we allebei fulltime zelfstandig en verloopt de ochtendrush een pak rustiger dan toen ik er nog alleen voor stond. Terwijl ik even de douche in spring en de kids aankleed voor school, maakt David de lunchpakketten en rugzakjes klaar. En mijn ochtendkoffie, die maakt hij ook. Slimme man, die man van mij.

Afhankelijk van onze planning van die dag brengt een van ons of wij samen de kids naar school en hetzelfde geldt voor het ophalen. Doordat we beide grotendeels van thuis werken, hebben we de luxe om vaak op tijd weer aan de schoolpoort te staan.

Na school mogen de kids nog even spelen terwijl wij nog wat werk afmaken. Op hobbydagen is het echter al vroeg eten om iedereen op tijd op bestemming te krijgen. Vaak zitten we dan al om half zes aan tafel. Koken is mijn ding in ons gezin. Terwijl ik het eten maak, is David vaak met de kids bezig: even het bad in, helpen met een huistaak, wat er op dat moment het meest nodig is. We proberen de taken echt te verdelen. Op die manier willen we het traditionele doorbreken en aan onze jongens leren dat je een gezin en huishouden samen runt.”

SLAAPRITUEEL

De kinderen in bed leggen: hoewel we hen uiteraard hun moment gunnen, is het toch altijd het leukst dat deze allerlaatste stap van de dag ook gewoon vlot verloopt voor iedereen. Hoe doe jij het? Wat is jouw ritueel en waarom? En werkt het?

Carina: “Laat ons zeggen dat dat zelfs na vier kids nog steeds niet ons sterkste punt is. Maar de kids hebben wel een vaste bedtijd. Op schooldagen is dat acht uur voor de kleintjes, negen uur voor de negenjarige en de puber. Het vaste ritueel is tanden poetsen en dan met een dikke knuffel en kus het bed in. Veel meer komt er eigenlijk niet bij kijken. Tot voor kort was bedtijd elke avond een beetje een strijd met de kleuter, maar sinds hij verhuisd is naar het grote bed en nu een kamer deelt met zijn broer, gaat hij zelf naar bed wanneer hij moe is, zelfs al is het nog geen bedtijd!”

KINDVRIENDELIJKE HOTSPOT

Ken jij een supertoffe bar, een brunchplek of restaurant waar jij én je kinderen graag komen?

Carina: “De grootste uitdaging is iets doen wat zowel leuk is voor de grotere jongens als de kleintjes. Een dagje strand is bijvoorbeeld altijd een topidee. Maar verder proberen we het zo te verdelen dat beide leeftijden eens aan bod komen. Als de grote jongens in het weekend wedstrijd hebben, gaan de kleintjes gewoon mee. Na zo een wedstrijd is de zin om te koken al eens ver te zoeken en dan draait het wel eens op take-out uit. De ideale formule met een paar vermoeide en hongerige kids.

Omdat we tijd als koppel superbelangrijk vinden, gaan we meestal met ons twee uit eten. We proberen dit vaak in de vorm van een lunch of ontbijt te doen zodat we niet moeten inboeten aan tijd met de jongens, maar toch ook eens even echt tijd voor elkaar hebben. Blend, een superleuke ontbijt- en lunchbar aan het Antwerpse Eilandje is dan steevast onze favoriet. Zeker ook een aanrader met (iets oudere) kids, want je kan het combineren met een wandeling over het Eilandje en een bezoekje aan bijvoorbeeld het Mas.

HELP ME PLEASE

Bots je ook tegen iets aan? Wat lukt er minder goed, welke vraag heb je of naar welke tips kijk jij uit?

Carina: “Ons jongste zoontje heeft een koemelkallergie en is een flesweigeraar. Tot zes maand kreeg hij exclusief borstvoeding en was er niets aan de hand, maar zodra er vaste voeding bij kwam kijken, begonnen de problemen. Van een blije baby die doorsliep en bijna nooit huilde, gingen we naar onderbroken nachten en een baby die elke vorm van vervangende melk weigert. We bezitten intussen wellicht elke type fles die bestaat, maar die staan lekker stof te vergaren. Alles hebben we geprobeerd, maar een fles gaat er niet in. En de magische truc hebben we nog niet ontdekt … “

DEEL JIJ HIER BINNENKORT JOUW TIPS EN TRICKS?

Bezorg ons dan jouw antwoorden op bovenstaande vragen, samen met een leuke foto van jou en je kind(eren) in een mailtje aan info@libellemama.be.

Nog meer tips voor je leven als mama?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content