VTM

VTM doorbreekt taboe rond bewust co-ouderschap en gaat op zoek naar wensouders in ‘Ik Wil Een Kind’

Dina Tersago zet het thema bewust co-ouderschap op de kaart in oproepaflevering op maandag 18 oktober om 20u35 bij VTM.

Ongewenst kinderloos

In ons land ondervindt 1 op 6 mensen medische problemen om een kind te krijgen. Maar de oorzaak van ongewenste kinderloosheid kan ook van sociale aard zijn. De oplossing voor deze mensen ligt vaak in niet-traditionele gezinsvormen, zoals donorgezinnen, draagmoederschap, regenbooggezinnen, bewust alleenstaand moederschap…

Een relatief onbekende gezinsvorm, die vaak nog in de taboesfeer zit, is het bewust co-ouderschap. Een niet-traditionele gezinsvorm waarbij twee of meer mensen afspreken om samen een kind op de wereld te zetten en op te voeden, zonder dat er sprake is van een romantische relatie. Wensouders kennen deze vorm van ouderschap vaak niet en wie er toch voor kiest, stuit op een gebrek aan informatie, begeleiding, ondersteuning en een wettelijk kader.

Taboe doorbreken

VTM wil mee helpen het taboe te doorbreken en ondersteunt in ‘Ik Wil Een Kind’ wensouders in hun zoektocht naar de juiste co-ouder. In de oproepaflevering op maandag 18 oktober om 20u35 zet Dina Tersago het thema op de kaart om zo op zoek te gaan naar geschikte wensouders voor een mogelijke reeks die later bij VTM uitgezonden wordt. 

Daarin wordt hun zoektocht naar een geschikte co-ouder gevolgd en doorlopen de wensouders een co-ouderschapstraject onder begeleiding van de experts (gezinspsychologe Prof. dr. Ann Buysse, fertiliteitsarts Prof. dr. Herman Tournaye, specialist familierecht Prof. Frederik Swennen en kinderwenscoach en ervaringsdeskundige Sara Coster) die hen ondersteunen.

Wie aan bewust co-ouderschap denkt om zijn kinderwens in te vullen, op zoek is naar een geschikte co-ouder of al iemand in gedachten heeft om het ouderschap mee te delen maar de juiste informatie en begeleiding mist, kan zich meteen na de oproepaflevering aanmelden via vtm.be.

Bewust co-ouderschap: wat is het?

Wie kiest voor bewust co-ouderschap, kiest ervoor om het ouderschap, de opvoeding en de zorg voor een kind te delen, zonder dat er sprake is van een romantische relatie tussen de biologische ouders. Bijna altijd zullen de wensouders op verschillende adressen wonen: één gezin in twee huizen. Dat kan in alle mogelijke combinaties: een homokoppel en een single vrouw, een single vrouw en een single man, een lesbisch koppel en een single man …

Kinderen in bewust meeroudergezinnen hebben, net als andere kinderen, twee biologische ouders: een moeder en een vader, en daarnaast nog een of twee niet-biologische ouders.

Zéker ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content