Groeten uit Zweden: “Eigenlijk hebben kinderen niet veel nodig om zich te amuseren”

Door -
Zweden
In een ander land opnieuw beginnen met je hele gezin: we dromen er misschien allemaal weleens van, maar Sara dééd het gewoon. Hier lees je elke week haar column over het leven met kinderen zoals het is, in Zweden.

Wie is Sara? Bijna 40, getrouwd met Phil en mama van twee karaktervolle kids, Elias (11) en Stina (8). Vorige zomer ruilden ze hun stadswoning in Hasselt in voor het lagom leven in Småland, Zweden.

Een verjaardagsfeestje op z’n Zweeds.

Vorige week was het zover, Stina werd negen. Negen! Terwijl het voor mij lijkt alsof ze gisteren geboren werd, staat hier voor mij een lieve, zorgzame, zelfstandige jongedame die behoorlijk haar mannetje staat. Vorige week vierden we al met het gezin, een berg pannenkoeken en een spelletje padel, maar nu stond het feestje voor de vriendjes uit de klas op het programma. Het werd een verjaardagsfeestje op z’n Zweeds.

Toen bleek dat een vriendinnetje uit de klas de dag na Stina jarig was en de mama met het idee kwam om samen een feestje te organiseren, twijfelden we geen seconde. Het zou een feestje worden zoals ik me de Zweedse verjaardagsfeestjes altijd al had voorgesteld: allemaal gezellig rond het vuur! Geen stressaanvallen in een overvolle binnenspeeltuin, geen veel te dure bowlingnamiddag of een hippe escaperoom op kindermaat. Gewoon lekker buiten ravotten.

Plaats van afspraak was een bijzondere watertoren met een speciale akoestiek. De perfecte plek om ‘Lang zal ze leven’ of ‘Ja, må hon leva’ te zingen voor de 2 jarige meisjes. Na het openen van alle cadeautjes – het is de gewoonte om iedereen van de klas uit te nodigen, dus dat duurde wel even – trok de hele bende te voet richting nabijgelegen natuurreservaat mét grillplaats. Terwijl de kinderen zich uitleefden in de sneeuw, werd het vuur aangemaakt. Op het menu: korv med bröd , een Zweeds soort hotdog, en pinnbröd , brooddeeg op een stok – in dit geval een tak uit het bos – dat je boven het vuur laat bakken.

Ik zag de kinderen spelen, lachen, smullen en vooral genieten. Het perfecte plaatje! Dat deed me nog maar eens beseffen dat kinderen eigenlijk niet veel nodig hebben om zich te amuseren. Terwijl wij ons als ouder vaak zorgen maken: ‘is het niet te koud’, ‘laat alsjeblieft niemand uit een boom vallen of zich verbranden’ of ‘wat als ze zich gaan vervelen’, laten de kinderen zien dat het allemaal vanzelf gaat.

Een fiere mama

Terwijl ik thuis zit na te genieten van een héérlijk feestje, vraag ik me nog steeds af wat er in het Zweeds water zit dat de kinderen zo rustig maakt. Ligt het aan de opvoeding, de gezonde lucht of hebben wij gewoon geluk met de klasgenootjes van Stina? Het lijkt wel of ze even hard spelen, maar met de geluidsknop een stuk naar links gedraaid. Dat zachte kindervolume, ik word er nog elke keer stil van;-)

Gedisciplineerd en geduldig ook, want geloof me, het duurt even voor het brooddeeg op zo’n stokje klaar is om te eten. Ooit al eens een hele bende kids vrolijk rond een vuur zien zitten wachten, af en toe eens met hun tak draaiend (de enkeling die volgens mij hield van rauw deeg buiten beschouwing gelaten)? Ik wel! Hoog tijd voor de ouders om te genieten van een warm tasje koffie.

Het was ook zalig om te zien hoe goed Stina pastte in de groep. Helemaal ‘verzweedst’. Geen enkel element dat verraadt dat ze iets meer dan anderhalf jaar geleden nog in België woonde en een verhuis naar het verre, koude Zweden niet op haar verlanglijstje stond.

Intussen maakte ze een serieuze inhaalbeweging en is ze even zelfstandig als haar klasgenoten. Hier zit dan ook een fiere mama. Toegegeven, aan het feit dat er bij die zelfstandigheid op 9-jarige leeftijd ook een eigen smartphone, bankkaart en sleutel van het huis hoort, moet ik nog even wennen. Mijn verzweedsingsproces heeft duidelijk nog wat tijd nodig. En mijn eigen volumeknop een kleine draai naar links.

Warme groetjes, Sara

NOG MEER COLUMNS VAN SARA:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here