Mama van de maand Janice Graindor: “Toen ik het nieuws kreeg dat ik toch zwanger was van een tweeling wist ik even niet wat zeggen”

Mama van de maand mei is de 30-jarige Janice Graindor. Ze is 13 jaar samen met Matti, waarvan 5 jaar gehuwd. Ze werkt als sociaal assistente in alexianen zorggroep Tienen (psychiatrisch ziekenhuis) én is de trotse mama van Liv en Lena, tweelingzusjes van 2,5 jaar oud.

“Al van kleins af aan was mama worden voor mij een must en een meisjesdroom. Ik ben nu eenmaal altijd al een erg zorgende persoon geweest, met veel liefde om te geven.Ik heb mijn man op vrij jonge leeftijd leren kennen (17 jaar). Ik heb hem ook vrij snel te kennen gegeven dat dat mijn toekomstbeeld was, take it or leave it :-)”

“Zwanger worden was voor ons echter geen evidente kwestie. Door een genetische afwijking in mijn familie konden wij niet via de natuurlijke weg zwanger worden. Ik heb aldus altijd geweten dat ik via een ivf procedure zou moeten gaan.Op een bepaald moment tijdens het traject hadden wij nog twee embryo’s over. De ene van enorm goede kwaliteit en de andere was van zeer lage kwaliteit. We hebben toen zelf gekozen om ze allebei te laten terugplaatsen. Wonder boven wonder hebben beiden meisjes toen besloten om te blijven ‘hangen’ in mijn buik. Toen ik het nieuws kreeg dat ik toch zwanger was van een tweeling wist ik even niet wat zeggen. Ik vergeet ook nooit de reactie van mijn vader die even op de trap ging zitten en daar een tijdje stil is blijven zitten.”

“Mijn zwangerschap is heel goed verlopen. Wonderbaarlijk goed. Ik heb het ongelofelijke geluk gehad dat ik mijn meisjes tot een week voor mijn uitgerekende datum heb kunnen dragen. Iets wat niet vaak voorkomt bij een tweelingzwangerschap. Ik ben ongelofelijk blij dat ik hen die goede start heb kunnen geven.”

“De kindjes zijn gelukkig vrij snel gezond ter wereld gekomen, maar mijn toestand bleek verre van stabiel.” 

“In groot contrast met mijn zwangerschap, verliep de bevalling erg moeilijk. Na ‘s morgens ingeleid geweest te zijn, zijn mijn weeën plots gestopt waardoor ik ‘s avonds in allerijl naar de operatiezaal gebracht ben voor een spoedkeizersnede. Uiteraard weet je op voorhand dat er bij een bevalling altijd pijn komt kijken, maar omwille van onvoorziene complicaties werd het een erg angstige gebeurtenis. De kindjes zijn gelukkig vrij snel gezond ter wereld gekomen, maar mijn toestand bleek verre van stabiel. Zowel mijn man als de kindjes zijn onmiddellijk de kamer uitgebracht. Vooral het gegeven dat je hoort dat het niet goed aan het gaan is, maar dat niemand je zegt wat er aan de hand is, vond ik erg beangstigend. Achteraf bleek dat mijn baarmoeder niet terug wou samentrekken en dat ik veel bloed verloor. Ik heb ook een aantal uren op de recovery moeten doorbrengen waardoor ik lang heb moeten wachten alvorens ik mijn meisjes voor de eerste keer kon bewonderen. Een nachtmerrie voor iemand die pas mama geworden is.

Samen ravotten

“Ze zijn nu 2,5 jaar en dat vind ik echt een fijne leeftijd. Actief, oprecht, ondernemend en communicatief! Maar naar mijn gevoel heeft elke leeftijd zijn charmes en zijn uitdagingen. Het gaat alleen allemaal veel te snel…Als gezin doen we samen het liefst een leuke activiteit buitenshuis. De kindjes ravotten en spelen graag. Wij vinden het fantastisch om hen dan samen te zien ondernemen en ontplooien. Ook afspreken met vriendjes vinden ze superleuk! Laat de zomer maar komen!”

“Ik ben erg dankbaar voor onze families die ons veel ondersteunen en ons liefdevol helpen waar kan.”

Levenslessen

“Ik zou hen graag willen meegeven dat vriendelijkheid geen geld kost en dat iedereen deugd kan hebben van een lach en/of een vriendelijk woord. Wat wil ik hen nog meegeven? Empatisch vermogen en proberen zich in te leven in andere mensen hun denkwijzen. Contacten met familie vind ik ook erg belangrijk. Ik ben erg dankbaar voor onze families die ons veel ondersteunen en ons liefdevol helpen waar kan.Tevens genieten van het leven en niet overheerst worden door een stressvol bestaan. Iets waar ikzelf niet altijd in lijk te slagen.”

Me-time

“Ik vind het soms moeilijk om iets te gaan doen zonder mijn meisjes. Durf me dan schuldig te voelen als ik wederom beroep moet doen op ouders om op hen te babysitten. Maar anderzijds vind ik het wel fijn om eens even gewoon Janice te kunnen zijn en niet altijd enkel mama van. Vooral eens op mijn gemak kunnen eten zonder vier handjes die mij komen lastigvallen vind ik fantastisch :-)”

Tip

“Als tip zou ik willen meegeven dat het ok is om hulp te aanvaarden/ te vragen als mama. Iedereen heeft wel eens een moeilijke dag. Soms zijn er mama’s die laten uitschijnen dat zij nooit problemen hebben en dat alles perfect verloopt. Laat ons toch gewoon allemaal eerlijk zijn en mekaar ondersteunen. Veel fijner zo ❤️”

Puzzel compleet

Mama worden heeft mijn persoonlijk ‘puzzeltje’ compleet gemaakt. Ik ben zielsgraag mama. Zonder twijfel mijn lievelingsrol. Maar mama zijn heeft mij ook ongeruster gemaakt, minder onbezonnen. De continue wetenschap dat je verantwoordelijk bent voor zo een kleine wezentjes in de ‘grote boze wereld’ maakt me soms wel wat ongerust.Ik denk ook vaak dat de sector waarin ik werkzaam ben mijn beeld van de wereld soms wat negatief beïnvloed. Ik kom vaak in contact met schrijnende situaties, wat misschien maakt dat ik soms eerder durf uitgaan van het ergste.”

Ben of ken jij onze volgende ‘mama van de maand’? Stuur dan een e-mail naar info@libellemama.be.

LEES OOK:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content