Mama van de maand Nathalie Venicx: “Tijdens mijn eerste keizersnede was ik zo overdonderd door het hele gebeuren dat ik een verpleegkundige bij de hand nam, in de veronderstelling dat hij mijn man was”

Mama van de maand maart is de 29 jarige Nathalie Venicx. Ze is 12 jaar samen met Laurens, waarvan bijna 6 jaar getrouwd. Ze werkt als winkelverantwoordelijke bij C&B Alvo en is de trotse mama van Nyo (8 jaar) en Nathan (5 jaar).

Wanneer wist je voor het eerst dat je kinderen wilde?

“Van jongs af aan speelde ik al met de poppen en leefde ik me in in de rol van een echte ‘mama’. We waren thuis met drie meisjes en 2 pluszusjes. Allemaal hadden we een poppemie die we wasten, pampertjes aandeden en eten gaven. Ook toen er neefjes en nichtjes kwamen was ik het liefst in hun buurt. Eventjes babysitten of gaan wandelen met hen vond ik zalig! Ik en mijn man hebben elkaar leren kennen toen we 16 jaar waren. Het onderwerp kinderen viel al vrij snel … Wij wilden jonge ouders worden!”

Hoe heb je je zwangerschappen ervaren?

Mijn eerste zwangerschap verliep vrij vlot. Tot 8 maanden kon ik mijn werk nog perfect uitvoeren. In juli 2010 waren het enorm warme weken. Toen heb ik wel even gepuft. 40 weken zwangerschap, maar mijn kleine man voelde zich veel te goed bij mama. Alles heb ik geprobeerd. Veel wandelen, trappen op en af gaan, zelfs trampolinespringen. Toen ik 42 weken zwanger was, werd ik ingeleid.

Tijdens mijn tweede zwangerschap was ik veel rustiger, maar moest ik vanaf 3 maanden al rusten door voorweeën. Na een bekkenmeting bleek dat mijn bekken te klein was. Er volgde een geplande keizersnede, wat me enorm zenuwachtig maakte!

Mijn tweede zoontje aanzie ik als een echt wondertje. Een jaar nadat mijn vader overleden is, de avond na onze trouw, is hij verwekt. Een echt mirakeltje. De avond na de geboorte lag Nathan al op neonatologie en op 4 weken kreeg hij een hartstilstand. Hij is echt door de mazen van het net geglipt, en ik geloof dat hij hierboven een beschermengel heeft! Deze gebeurtenis heeft de nodige impact gehad op ons gezin, maar wij zijn er sterker uit gekomen. En het besef dat het leven veel te kort is en dat je vooral moet genieten komt dan wel héél dichtbij.”

Heb je een leuk weetje over je bevalling?

Tijdens mijn eerste keizersnede was ik zo overdonderd door het hele gebeuren dat ik een verpleegkundige bij de hand nam, in de veronderstelling dat hij mijn man was. Toen mijn man het operatiekwartier binnenwandelde, merkte ik snel dat ik de verkeerde hand vast had.”

Van welke leeftijd van je kindjes genoot je het meest?

Elke leeftijd heeft zijn charmes, en ik geniet elke dag van mijn zoontjes. Elke nieuwe stap die ze zetten, elke dag dat er iets kleins aan hen verandert, verbaast me elke keer weer. Dan denk ik: ‘Hebben wíj hen op deze wereld gezet?’.

Als ik er toch eentje moet uitkiezen: toen ze nog heel klein waren, hebben we erg mooie momenten beleefd … De momenten dat ze in mijn armen in slaap vielen, en alleen ik ze een geborgen gevoel kon geven, zijn wel de meest zalige momenten geweest.

Dat zijn natuurlijk de momenten die zij zich later niet meer gaan herinneren. Maar ik schrijf hen regelmatig een brief die ze later als ze groot zijn kunnen lezen.”

Wat doen jullie als gezin het liefst in jullie vrije tijd?

“Als we beiden thuis zijn, gaan we weleens een paar dagen op vakantie. Zo kunnen we onze jongens onze volledige tijd en aandacht geven.

Natuurwandelingen, naar de speeltuin gaan, samen koken of creatief bezig zijn: als wij onze kinderen zien genieten, genieten wij mee!”

Wat is de ultieme levensles die je je kinderen wilt meegeven?

“Ik probeer mijn kinderen veel mee te geven, maar het belangrijkste vind ik dat ze moeten genieten van elke dag, en dat ze uit elke dag iets positiefs kunnen halen.

Ik probeer hen ook mee te geven dat ze iedereen moeten behandelen zoals ze graag zelf behandeld willen worden. Bij Nyo kan ik daar al heel open over praten.”

Wat is je favoriete bezigheid zonder kinderen?

“Ik snuister enorm graag rond in winkeltjes! Het allerliefst met mijn mama of zussen, naar wie ik alledrie enorm opkijk. Mijn mama is mijn grote voorbeeld! Ik probeer mijn kinderen op te voeden zoals zij mij heeft opgevoed: met héél veel liefde. Ook een avondje uit met mijn man of uitstapjes met familie of vrienden zijn altijd leuk.”

Welke tips wil je andere mama’s (to-be) niet onthouden?

  • Jij bent een unieke mama! Blijf altijd jezelf. Een mama voelt haar kinderen nog altijd het beste aan. Luister altijd naar je eigen gevoel en hart.
  • Neem af en toe ook wat tijd voor jezelf en je partner. Je bent 24/24 mama; af en toe mag je ook een keertje aan jezelf denken. Een avondje bij moeke en vake vinden ze ook heel leuk!
  • Wees de mama die jij wilt zijn, niet de mama die je denkt te moeten zijn of die anderen je voorschrijven.
  • Sociale media geven tegenwoordig zo’n vertekend beeld. Mama’s proberen zich daaraan te spiegelen.
  • Elk kind heeft weleens een driftbui gehad of is eens ontroostbaar; het ligt niet aan jou.
  • Elke mama heeft weleens een slechte dag waarop ze even tijd nodig heeft voor zichzelf.
  • Elke mama loopt wel eens een dagje ongeschminkt rond in haar afgewassen jogging. Maar geen zorgen: hoe je er ook uitziet, je kinderen zien je onvoorwaardelijk graag.

Ben of ken jij onze volgende ‘mama van de maand’? Stuur dan een e-mail naar info@libellemama.be.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content