Getty Images.

Marathon Mama: 7x tips voor drukbezette ouders om zich los te maken uit de ratrace

Het leven van ouders verloopt vaak aan een rotvaart. Dat voelden ook drukbezette mama’s Lobke Gielkens en Jade Yorks. Tot ze te midden van al die drukte óók nog eens besloten om te gaan trainen voor een marathon: “Gek genoeg zorgde éxtra tijd voor mezelf inplannen er net voor dat ik meer rust ervaarde”. In hun boek Marathon Mama geven ze tips aan alle mama’s en papa’s om zich ook wat meer los te maken van de ratrace.

Marathon mama: “Durf leven volgens je eigen ritme”

Het leven van een jonge ouder heeft vaak meer weg van een leven als topsprinter dan wat anders: ‘s morgens naar de schoolpoort hollen om je kinderen er voor de schoolbel af te zetten, dan door naar het werk, onderwijl nog wat boodschappen doen, koken, opruimen en poetsen om dan om klokslag half vier weer aan diezelfde schoolpoort uit te komen… En dan moet die avondroutine nog beginnen.

Een moordend ritme waar veel mensen weliswaar hinder van ondervinden, maar waar niet zoveel mensen ook echt een adequaat antwoord of een oplossing voor weten te vinden. Drukbezette mama’s Lobke Gielkens en Jade Yorks vonden die oplossing wel: “Toen we begonnen te trainen voor een marathon, zorgde dat in principe wel voor een paar extra activiteiten op onze planning, maar vreemd genoeg ook voor meer rust en overzicht in het geheel.”

De sleutel voor een rustiger leven volgens hen: “Durf te luisteren naar je lichaam en durf ook voldoende tijd in te plannen voor jezelf. Veel mensen hebben geen aandacht voor wat hun eigen natuurlijke ritme en voor wat hun lichaam hen vertelt. We leven vaak puur volgens het ritme van de norm: hoe de maatschappij ons vertelt dat het moet”, zegt Lobke. “Zelf deed ik het pre-corona ook hoor: ik zat in een vaste job, probeerde naast die uren toch nog voldoende tijd te vinden voor kook- en poetswerk en voor de opvoeding voor mijn kinderen. Sinds ik ben beginnen trainen voor een marathon, maar vooral ook sinds ik mijn vaste job heb losgelaten en als zelfstandige ben beginnen werken, doe ik het anders. Ik kies mijn eigen uren en stem mijn werkritme veel meer af op wat mijn lichaam aangeeft én op het ritme van mijn gezin.”

ME-TIME: DURF OP TIJD PAUZE NEMEN

“‘s Morgens sta ik heel vroeg op – zo rond een uur of vijf – en probeer al een paar dingen gedaan te krijgen. Dat lukt goed omdat er dan nog geen stoorzenders zijn: je kinderen liggen nog in bed en ook op sociale media valt er nog niet veel te beleven. Iedereen laat je met rust en je concentratie zit nog goed. Overdag maak ik tijd om naar de winkel te gaan, om mijn kinderen van- en naar school te brengen én – heel belangrijk – om vijf keer per week te gaan lopen. Doe ik dat laatste niet, dan merk ik dat alles direct véél hectischer wordt. Tijd nemen voor jezelf en je brein zuurstof geven door even helemaal niets te moeten helpt je om ademruimte in te bouwen: het geeft nieuwe energie om er daarna weer extra tegenaan te kunnen.”

Met dat laatste is ook Jade het volmondig eens: “Sinds ik met marathonlopen ben begonnen, besef ik des te meer hoe belangrijk het is om tijd te durven nemen voor jezelf en om je daar ook aan te houden. Als je bewust tijd neemt om je hoofd leeg te maken en om zelf de batterijen weer op te laden, heb je achteraf meer overzicht en meer energie om ook al die andere taken die moeten gebeuren af te ronden.”

Heel belangrijk daarbij: voel je als mama niet schuldig om wat extra tijd voor jezelf te nemen. Lobke: “In ons boek besteden we aan dat deel best wat aandacht: veel ouders denken dat ze voortdurend met hun kinderen bezig moeten zijn en die altijd op de eerste plek moeten zetten, maar zelfzorg is een basisrecht. Je hoeft je als mama dan ook niet schuldig te voelen om ook goed voor jezelf te zorgen en daar tijd voor uit te trekken. Een mama die goed voor zichzelf zorgt, zorgt daarna immers ook weer beter voor haar kinderen. Het is een cirkel die zichzelf kracht bijzet eigenlijk.”

Overzicht en structuur: “Alles begint bij een goede planning”

Hoe je ervoor zorgt dat je als ouder niet voortdurend het gevoel hebt te verdrinken in alle taken die je nog af te ronden hebt? Een woord: planning! Lobke: “Planning is alles. Ik maak de mijne altijd op vrijdagavond. Dan bekijk ik welke bijzondere taken of afspraken er die week voor ons gezin op het programma staan, maar herbekijk ik ook nog even wie er wanneer naar de voetbaltraining of naar een andere hobby moet worden gebracht en waar mijn man die week zoal moet zijn. Best is dan ook dat je van je planningsmoment meteen ook een soort gezinsvergadering maakt, zo kunnen alle betrokken partijen meteen meegeven wat er bij hen die week op het programma staat en kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

Eens ik dat in kaart heb, zet ik alles – tot in het kleinste detail – op een grote kalender die we in de keuken uithangen zodat iedereen te allen tijde goed kan blijven volgen. Ook heel belangrijk: ik probeer op voorhand vrij precies in te schatten hoeveel tijd ik ongeveer voor alle activiteiten op de planner zal nodig hebben, van mealpreppen tot boodschappen doen en een werkoverleg inblikken. Daardoor kom je vaak tot het besef dat je eigenlijk véél te veel in een week probeert te proppen, wat je toestaat er vervolgens een paar activiteiten uit te halen om tot een meer realistische planning te komen.”

Nog meer onontbeerlijk bij het opstellen van die planning trouwens: vergeet jezelf niet. Lobke: “Ik begin mijn weekplanning altijd met mijn vaste sportmomenten, omdat ik weet dat die essentieel zijn. Ze kosten me relatief veel tijd – ongeveer anderhalf uur per keer – maar ze leveren me ook veel op. Het zijn momentjes van zelfzorg die de basis vormen om de rest van mijn ritme aan op te hangen. Ik denk dat het niet slecht zou zijn mochten wat meer mensen die beweging maken. Alleen door jezelf niet te negeren en de tijd te gunnen die je verdient, zal je pas echt rust vinden.”

Nog meer tips om de ratrace uit je leven te halen:

1. Ga na wat jouw energievreters en energiegevers zijn

Welke dingen geven jou energie en welke dingen vreten energie? Heel vaak zijn we ons daar niet bewust van, maar eens je ermee vertrokken bent, zal je zien hoeveel tijd er soms vrijkomt omdat je bepaalde zaken kunt loslaten. En dat voelt heerlijk!

2. Schakel hulp in: je hoeft niet alles alleen te doen

Nog een top-tip van Jade en Lobke: probeer niet alles alleen te doen, maar schakel op tijd en stond ook hulp in. “Vroeger konden ouders voor de opvoeding van hun kinderen nog veel meer rekenen op hun village: mensen hielpen elkaar veel vaker en er werd niet verwacht dat je als mama of als koppel alles wel alleen kon. Dat wordt nu wel verwacht: daardoor durven ouders vaak niet meer zo goed hulp vragen, maar dat moet je dus wel doen.

Een huishouden runnen is geen eenmanszaak, ook met twee kom je vaak niet rond: durf weer rekenen op je village en durf ook taken uitbesteden. Die taken worden dan misschien wel niet exact op dezelfde manier afgerond zoals jij ze zelf zou doen, maar ook dat moet je kunnen loslaten. Niet perfect is ook echt wel goed genoeg.”

3. Plan us-time in: maak tijd voor je partner

Jade: “Niet alleen tijd maken voor jezelf is essentieel, ook je partner niet uit het oog verliezen is belangrijk. De zorg voor kleine kinderen vraagt veel tijd en aandacht. Dat kan er bij kersverse mama’s en papa’s al eens voor zorgen dat hun aandacht voor elkaar tijdelijk op een wat lager pitje komt te staan. Om elkaar niet uit het oog te verliezen, kan het een goed idee zijn om maandelijks heel bewust een paar momenten voor jullie samen in te plannen. Zet die bij op jullie kalender net zoals alle andere activiteiten er een plaats krijgen.

Onthoud ook: deze activiteit is niet minder belangrijk dan alle andere. Mocht plots blijken dat je toch wat krap bij tijdskas zit, laat dit dan ook niet een van de eerste dingen zijn die geschrapt worden.”

4. Vind je flow: zoek een activiteit die je rust geeft

Lobke en Jade: “Wij vonden in marathonlopen dé activiteit die ons overvolle hoofd toelaat om weer een beetje te resetten. Maar niet iedereen hoeft natuurlijk van lopen te houden: belangrijk is dat je op zoek gaat naar een activiteit die bij jou past en die jou het gevoel geeft weer eventjes letterlijk ‘helemaal leeg te kunnen lopen’.”

Jade: “Ik hou persoonlijk ook heel erg van meditatie. Die discipline leerde me om beter te luisteren naar m’n lichaam, waardoor ik ook weer beter kan herkennen wanneer het me écht te druk wordt en het tijd is om aan de alarmbel te trekken.”

5. Maak cirkels rond: werk af waar je aan begint

Jade en Lobke: “Je kent het wel. Je draait een wasje, maar die blijft soms wel twee tot drie dagen in de wasmachine zitten tot je hem weer opnieuw moet wassen. Of je houdt een uitgebreid ontbijt voor het hele gezin maar hebt geen zin om achteraf meteen alles op te ruimen? Begrijpen we maar al te goed, maar toch even de moeite doen om door te zetten en de cirkel rond te maken, loont wel degelijk. Het zorgt voor minder chaos in huis en ook voor minder ‘open tabs’ in je hoofd. Heerlijk rustgevend en stress-reducerend.”

Meer tips van Lobke en Jade om je los te maken uit het moordende ritme dat bij ouderschap komt kijken? Lees dan zeker ‘Marathon Mama: loop een marathon en ontsnap uit de ratrace, voor € 19,99 te koop bij bij Borgerhoff & Lamberigts. 

Meer tips voor drukke ouders:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

Partner Content