Elke en Noud

Mijn Verhaal: Elke was bewust alleenstaand in verwachting toen ze verliefd werd

Elke had een grote kinderwens en geen partner toen ze zich afvroeg of ze wel op een partner moest wachten om aan kinderen te beginnen. Na alle afwegingen besloot ze om er alleen voor te gaan. En toen werd ze verliefd…

Waarom wachten op een man?

Elke: “Ik was al drie jaar vrijgezel toen ik mijn kinderwens niet langer kon negeren. En toen stelde ik me de vraag: ‘moet ik wachten op de juiste partner om een kind te krijgen of hoeft dat niet?’ De vraag spookte al een tijd door mijn hoofd, toen ik het aandurfde om er met mijn ouders over te praten. Zij onthaalden mijn idee heel positief en hun goedkeuring bracht de bal aan het rollen.

Ik overdacht alle financiële en emotionele uitdagingen en luisterde naar ervaringen van andere Bewust Alleenstaande Mama’s (BAM’s). Nadien volgden enkele medische onderzoeken een afspraak met een psychologe en enkele maanden later onderging ik de eerste inseminatie. Net bij de start van de zomer was ik in verwachting. Mijn zoontje Noud wordt in april twee jaar.

En toen werd ik verliefd

Voordat ik mijn BAM traject startte, had ik best veel contact met collega Jeroen. Hij werd een goede vriend en we praatten veel met elkaar. Maar meer was er niet. Toch niet op het moment dat ik besliste om alleen voor een kindje te gaan.

 

Ik beviel alleen, maar enkele uren later stond hij al aan mijn kraambed. En nu, twee jaar later, zijn we nog altijd een koppel.

Gaandeweg groeiden we naar elkaar toe en werden we verliefd. We werden een koppel, een maand voordat ik zou bevallen. Daar was hij wel niet bij. De bevalling deelde ik met mijn ouders, zoals dat al lang afgesproken was. Onze relatie was toen nog te pril, vonden we. Hij stond enkele later wel al aan mijn kraambed en we zijn vandaag, twee jaar later, nog altijd samen.

Noud blijft wel mijn zoon

Elke: “Jeroen heeft zelf een zoontje uit een vorige relatie. En Noud blijft mijn zoon. Ik sta elke nacht voor hem op en breng en haal hem naar en van de kinderopvang. Jeroen heeft een hele goede band met Noud, maar hij neemt geen volwaardige vaderrol op zich. Dat verwacht ik ook niet van hem.

Zelfs nadat Jeroen en ik verliefd werden, bleef ik ervan overtuigd dat ik mijn moederschap alleen aan ging kunnen. Hij staat me uiteraard bij, maar als mijn nieuwe partner, hij is niet Nouds papa. Eigenlijk kun je het vergelijken met veel samengestelde gezinnen waarin beide partners kinderen uit een vorige relatie hebben.”

Ik merk dat veel vrouwen bang zijn om een BAM-traject te starten, uit vrees om daarna geen partner meer te vinden.

Het taboe doorbreken

Elke: “In praatgroepen waar vrouwen en alleenstaande mama’s ervaringen delen, merk ik dat veel vrouwen bang zijn om een BAM-traject te starten, uit vrees om daarna geen partner meer te vinden. Aan hen wil ik laten zien dat het een het ander niet hoeft uit te sluiten.

Er leven zoveel mensen in een samengesteld gezin, dus dit kan ook perfect werken. Sterker nog, er is geen ex-partner in beeld waarmee je rekening moet houden. Ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn keuze en ik ben heel blij dat ik niet op een partner gewacht heb. Een partner kun je echt altijd nog tegenkomen. Maar een kinderwens kun je jammer genoeg niet zo lang uitstellen.

Niet enkel rozengeur en maneschijn

Elke: “Ik wil het ook niet onderschatten of rooskleuriger doen lijken dan het is. Uiteraard is het emotioneel vaak heel zwaar om alles alleen te dragen. Noud was bijvoorbeeld een echte huilbaby en wanneer je de nachten nooit kunt afwisselen, is dat heel heftig. Of de vakanties die ik alleen moet overbruggen. Maar ik had me geen leven kunnen voorstellen zonder Noud. Die liefde overwint elke drempel.”

WIL JIJ JOUW MAMA-VERHAAL VERTELLEN? 

Mail dan naar info@libelle.be en vertel het ons in het kort. Dan nemen we snel contact met je op om het hele verhaal te horen.

Meer verhalen lezen?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

 

Partner Content