GettyImages

10 redenen waarom het leuk is om peuter te zijn

Door Celine Werner

De volgende keer dat iemand jou met een peuter vergelijkt, beschouw je dat maar gewoon als een compliment. 😉 Om deze tien redenen zijn het namelijk geweldige wezentjes!

Daarom is het fijn om peuter te zijn: 10 redenen

1. Peuters zijn ruimdenkend

Volwassenen hebben al snel een oordeel klaar over alles en iedereen, terwijl je dochter of zoontje een minder bekrompen kijk heeft op de wereld, waardoor iedereen een eerlijke kans krijgt.

2. Peuters genieten van het hier en nu

Ze piekeren niet over wat geweest is of wat nog komt.

3. Peuters laten zich door niets of niemand afremmen

Deze kleine kinderen hebben nog een eigen onbevooroordeelde mening, en het maakt hen niet uit wat een ander daarvan vindt.

4. Peuters gaan voortdurend op ontdekking

Ze zijn niet alleen nieuwsgierig naar speelgoed, de inhoud van de keukenkasten of oma’s juwelendoos, maar echt álles rondom hen krijgt hun volle aandacht.

5. Peuters zijn ontzettend creatief

Waar wij chaos zien, zien zij plezier! Iedere dag is voor hen een kans om iets nieuws te ontdekken en creëren.

6. Peuters nemen zichzelf niet té serieus

Ze gaan frequent nieuwe uitdagingen aan — met de daarbijhorende ups and downs — zonder dat ze zichzelf au sérieux nemen.

7. Peuters zijn altijd oprecht

Deze jonge mensjes zijn misschien nog niet zo goed in het herkennen van emoties, maar wél in het uiten van gevoelens. Iedere lach en traan is bij hen dan ook gemeend.

8. Peuters koesteren geen wrok

Soms kunnen ze heel erg kwaad zijn op hun speelkameraadje, maar een paar minuten later is het dispuut allang vergeten.

9. Peuters geven niet op

Heel wat ouders kunnen beamen dat hun kleinste in tranen uitbarstte toen het maar niet lukte om de veters te knopen. En toch blijven ze volharden

10. Peuters nemen geen blad voor de mond

De waarheid komt altijd — zonder schroom — uit de kindermond, hoe hard die ook mag zijn.

Gifs: giphy.com

Interessant leesvoer: “Denk als je peuter/kleuter”

Kinderen tussen anderhalf en zes jaar kunnen vreselijk vervelend doen. Of tenminste: zo ervaren ouders dat. Bijna niks lusten, blijven plassen in hun broek, altijd bij mama willen zijn, nooit willen inslapen, krijsen als ze hun zin niet krijgen …

Ouders kunnen er doodmoe van worden, en vooral: ze begrijpen niet wat hun peuter/kleuter bezielt. “Waarom doen ze toch zo?” Of: “Wat doen wij verkeerd?”

Karolien Raeymaekers is kinderpsychologe gespecialiseerd in gedragstherapie. Al meer dan tien jaar helpt zij honderden mama’s en papa’s die soms ten einde raad zijn. En ze doet dat om te beginnen door ouders te leren in het hoofd van hun kind te kruipen.

Kinderen denken namelijk anders dan volwassenen. Zolang je dát niet begrijpt, zul je ook je kind niet begrijpen. Van daaruit geeft ze ongelofelijk veel adviezen en tips over eten, slapen, zindelijkheid, koppigheid, emoties, op restaurant of bij de dokter gaan, reizen en uitstappen, feestjes en geschenkjes …

Een interessant boek voor alle mama’s en papa’s met (weldra) peuters en kleuters in huis!

peuter

€ 22,99 – Je vindt het hier!

Ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content