© Getty Images

Mommy burn-out? Let op deze signalen

Als mama zorgen we niet alleen voor onze kids, we maken ons ook zorgen. Of we het wel goed genoeg doen als ouder bijvoorbeeld. In bepaalde gevallen worden die zorgen en stress zo groot dat de mommy burn-out om de hoek loert.

Het ouderschap is mooi, maar – laten we eerlijk zijn – het komt met de nodige uitdagingen. Niet elke kersverse mama bevindt zich maandenlang op de zogenaamde roze wolk waar het enkel rozengeur en maneschijn is. We mogen het gerust benoemen: een kind grootbrengen is lastig. Je stresslevel gaat bij momenten serieus de hoogte in. Op het moment dat die stress doorweegt en je nog weinig plezier haalt uit het moederen, is het tijd voor actie. Maar hoe herken je nu zo’n mommy burn-out?

De symptomen van een mommy burn-out

  • Ben je constant moe? Niet van een slechte nacht omdat je kindje wat ziek was, maar écht doodmoe. Je bent kapot en hebt het gevoel dat je steeds achter de feiten aanholt. De kinderen vreten energie en je vindt het moeilijk om die energie weer aan te vullen. Zorgen voor jezelf komt echt op de allerlaatste plaats nu. Ook al weet je dat je best wat gezonder eet of een uurtje gaat sporten, je hebt er gewoon geen energie voor.
  • Je hebt weinig geduld. Heb je het gevoel dat je compleet over je toeren raakt na het kleinste akkefietje, en dat je afstevent op een heuse meltdown? Je kindje bedoelde het heus niet slecht toen hij per ongeluk zijn drinkbeker omstootte. Ja, jij had al minstens drie keer gezegd dat hij moest opletten en nu ligt alle melk op de vloer. Je voelt je machteloos en verheft je stem. Als je de beteuterde blik van je kleine kapoen ziet, voel je je meteen schuldig.
  • Je hebt geen tijd voor jezelf. Toen je zwanger was, wilde je niet alleen mama zijn. Je zou erop toezien dat je voldoende tijd zou investeren in jezelf, je partner en je vrienden. Nu zit je hier en heb je het gevoel dat al je tijd en energie naar de kinderen gaat en voel je je vaak alleen.
  • Je vindt het moederen niet meer leuk. Terwijl die ene lach of guitige blik van je zoon of dochter je voorheen helemaal kon opmonteren, voelt het nu alsof je in niets zin hebt. Het klinkt hard, maar op dit moment vraagt het ouderschap vraagt alleen maar energie.

Wat kun je doen?

Niet alleen op je werk kun je uitgeblust raken, zorgen voor je kinderen kan een gelijkaardig effect hebben. Een ouderlijke burn-out geeft je het gevoel dat je helemaal op bent. Alleen door goed voor jezelf te zorgen kom je er weer bovenop.

Het moet echt niet perfect zijn

Je kind hoeft niet elke dag in bad en je moet ook niet elk vrij moment met je zoon of dochter spelen. Je mag gerust wat meer de luie ouder uithangen.

Durf neen zeggen

Jouw gezondheid staat op de eerste plaats. Heb je nood aan tijd voor jezelf? Dan is het helemaal oké om neen te zeggen tegen wat voor jou aanvoelt als een sociale verplichting. Je kunt namelijk pas goed voor je kinderen zorgen als jij goed in je vel zit.

Vraag gerust hulp

Die tijd vinden voor jezelf of voor jullie als koppel is vaak moeilijk. Weet dat er voldoende mensen zijn die de zorg voor je kind even van je willen overnemen. Oma en opa zijn vast blij als ze nog eens een dag voor de kleinkinderen mogen zorgen. Het enige dat je moet doen is het vragen.

Ga voor je eigen passie

Zoek wat jou energie geeft en maak er tijd voor vrij. Is dat gaan joggen, journaling of opnieuw wat meer lezen? Het vergt misschien wat organisatie, maar met de vrijgekomen energie haal je die verloren tijd zo in.

Helpen deze tips je niet verder? Dan is het nuttig om met een professional te gaan praten. Een burn-out, ook die van een moeder, is niet altijd zelf op te lossen.

Bronnen: zwangerenportaal.nl, familyfelicity.com

Zeker ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content