©iStock

Ouders brengen steeds meer tijd door met hun kinderen

We werken meer en langer dan onze ouders en grootouders. En toch besteden ze meer tijd dan ooit aan hun kinderen. Verrassend!

Tijd voor onszelf?

De meeste moeders verliezen hun kind buiten school niet langer dan 30 minuten aan één stuk uit het oog. Uren roddelen en koffie drinken met de buurvrouw is er anno 2018 niet meer bij. Ouders geven hun persoonlijke vrije tijd op om tijd door te brengen met hun kinderen. Vroeger zouden ze naar de film gaan zonder kinderen, nu betrekken ze hen bij de activiteit. Ouders van nu hebben bijgevolg steeds minder tijd voor zichzelf.

Deense moeders

Hoewel moeders nu vaker gaan werken, daalt de tijd met hun kinderen niet. Integendeel. The Economist verwijst naar onderzoek van G.M. Dotti Sani en J. Treas in elf hoge-inkomenslanden. Hieruit blijkt dat moeders in de jaren zestig gemiddeld zo’n vijftig minuten per dag bezig waren met zorgen voor hun kinderen. In 2012 was dat al toegenomen tot 100-125 minuten. Deense moeders spannen de kroon met maar liefst 225 (!) minuten. De Françaises zijn de uitzondering op de regel: onder hen is het aantal minuten juist afgenomen.

Vaders

Het goede nieuws is dat dit niet alleen geldt voor moeders, maar ook wel degelijk voor de papa’s. Waar zij in de jaren zestig gemiddeld 25 minuten per dag met hun kinderen doorbrachten, ligt dat aantal anno nu rond de 75 minuten per dag.

Lees ook:

Partner Content