“Pedagogische” tik: verbieden of niet?

©iStock
De meningen over hoe verantwoord een pedagogische tik is zijn verdeeld. Durf jij je kindje wel eens een tikje te verkopen of vind je dat echt not done? Doe mee aan onze poll!

Een pedagogische tik geven of een ouderwets “pakske slaag” aan kinderen is in 55 Europese landen verboden. De wet voorziet in die landen een passage over de “formele erkenning van de fysieke integriteit van het kind”. Frankrijk zal deze passage nu ook opnemen in zijn burgerlijk wetboek. Zo blijven er nog vier landen over waar een pedagogische tik wél ongestraft kan: Italië, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en… België.

Waar ligt de grens?

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen is al lang vragende partij. Hij pleit voor een “geweldloze opvoeding“. Maar waar ligt de grens eigenlijk? “Stel: je wandelt met je driejarig kind op straat en dat wil op een bepaald moment de straat oversteken. Je trekt het als ouder naar je toe, je schrikt en geeft het een tik op het achterwerk. Dáárover gaat het natuurlijk niet. Waarover wél? Over de duizenden kinderen in Vlaanderen die dagelijks worden geconfronteerd met geweld.”

Herhaling is het sleutelwoord

Een systematische kordate tik op de billen of handen geven, het trekken aan de oren of keihard roepen ziet Vanobbergen als een vorm van geweld. Het sleutelwoord daarbij is herhaling. “Als het systematisch gebeurt, is er iets aan de hand. Als het kind schrik krijgt van vader of moeder. Er zijn andere manier van opvoeden”, aldus Vanobbergen. De Kinderrechtencommissaris pleit voor een “geweldloze opvoeding”. “Maak er werk van om dát in de wetgeving te gieten”, roept hij politici op.

Al benadrukt de kinderrechtencommissaris wel dat er juridische instrumenten bestaan tegen kindermishandeling. “Maar dan zitten we in de strafwet. Sanctioneren is één ding, sensibiliseren en voorkomen is beter. En door de fysieke integriteit van het kind te erkennen, zoals Frankrijk nu doet, stuur je een duidelijk signaal pro geweldloze opvoeding.”

Wat vind jij, is er iets pedagogisch aan een tik?

Bron: vrt.be

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here