GettyImages

Roep jij je kind weleens bij de verkeerde naam? Dit is de reden!

Het overkomt iedere ouder weleens: je roept je kind en flapt er per ongeluk de naam van zijn of haar broer of zus uit. Psychologen hebben onderzocht hoe dat komt!

Onderzoekers aan de Duke University vroegen aan meer dan 1.700 mensen of zij weleens bij de verkeerde naam worden genoemd. En of ze zelf ook al eens iemand met een andere naam hebben aangesproken. Ze vroegen ook welke verkeerde namen er dan werden gebruikt en wat de relatie was met die mensen.

Vooral bij moeders

Wat bleek? Het overkomt mensen van alle leeftijden! Maar vooral ouders, met name moeders, noemen hun kind weleens bij de verkeerde naam. Het gaat dan vaak om namen van verschillende kinderen die door elkaar worden gehaald. Maar soms gebeurt het ook dat moeders hun kind roepen met de naam van het huisdier.

Binnen de familie

Zo’n naamsverwarring heeft een mooie oorzaak, ontdekten de onderzoekers. Als een moeder haar kind bij de verkeerde naam noemt, is dat vrijwel altijd de naam van een ander familielid (of een huisdier dus) en nooit de naam van een collega of kennis. Het gaat om mensen die in dezelfde sociale cirkel vallen, in dit geval de familiecirkel.

Alles draait om liefde

De verklaring? We slaan informatie over personen in onze hersenen op in het zogenoemde ‘semantische geheugen’, dat werkt als een soort netwerk van verbanden en relaties. Als je even niet op de naam van je kind kunt komen, kan het zijn dat je geheugen wel informatie over een gerelateerd persoon activeert, zoals de naam van een ander familielid of dierbare. Met andere woorden: als een moeder haar kind bij de naam van zijn broer of zus noemt, komt dat eigenlijk gewoon omdat ze van hen allebei houdt.

De volgende keer dat jij iemand bij de verkeerde naam noemt, heb je dus een goed excuus. En schaam je er niet voor: het is juist een mooi teken dat je meerdere dierbaren in je leven hebt!

Bron: Libelle.be

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content