©iStock

Staycation met kinderen: ook last van zomerse schuldgevoelens tegenover je kinderen?

“Ze moeten wéér naar de opvang!” “Ik heb ze te laat in bed gestopt!” “Ik ben ze vergeten in te smeren met zonnemelk!” Moeders en schuldgevoel: deze combinatie komt je ongetwijfeld bekend voor. Ook tijdens een heerlijk warme zomer is er genoeg waar we ons tekort in voelen schieten. Remember: nobody’s perfect!

Herken je deze zomerse schuldgevoelens?

Je bent je kind vergeten in te smeren

Je smeert je kindje naar goede gewoonte elke zomerdag een paar keer in met zonnemelk. Maar net op een dagje naar de dierentuin, vergeet je de bus zonnecrème! Of scenario twee: je hebt net drie vierkante millimeter overgeslagen met insmeren en nu is je kind precies daar verbrand. Kan iedereen wel eens overkomen, toch? Gewoon goed insmeren met aftersun.

Je leest liever een boek

Lees je liever je boek dan een zandkasteel te bouwen? Voel je vooral niet schuldig, pedagogen roepen massaal dat vervelen goed is voor een kind. Laat hem zichzelf maar eens entertainen.

Je hebt je kind te laat in bed gestopt

Is je kind humeurig omdat je hem de avond ervoor tot half tien liet buitenspelen? Ach ja, je gaat af en toe ook weleens te laat naar bed. Maar het zijn net die lange zomeravonden buitenspelen die je kind zich blijft herinneren! Vanavond iets vroeger naar bed en er is niets meer aan de hand.

Je hebt je kind weer een ijsje gegeven

Voordat je het goed en wel beseft is je kind aan zijn derde ijsje van de dag bezig. Oeps. Vanavond maar extra goed tandenpoetsen! Voor één keer kan dat echt geen kwaad. In de zomervakantie mag je de regels best wat losser laten.

Je hebt geen zin om (weer) te gaan zwemmen

Een verfrissende duik tussen het zonnen door is fijn, maar als het aan je kind ligt, sta je non-stop in het zwembad met hem te ravotten tot jullie lippen blauw zien. ‘Werk in zwemshifts’: je partner, oma of peter willen ongetwijfeld ook eens met de bal spelen in dat frisse water.

Je kind moet zo vaak naar de opvang

Negen weken zomervakantie terwijl je maximaal 3 weken verlof kunt nemen. En die andere zes weken? Gelukkig zijn er crèches en ontzettend veel leuke kampjes. Voel je je schuldig dat je je kinderen er zo vaak ‘dropt’? Nergens voor nodig. Ze doen allemaal leuke (water)spelletjes met elkaar en ze maken nieuwe vriendjes.

Je hebt je kind niet aangemoedigd om buiten te spelen

Het is stralend weer, maar je kind zit al heel de middag op zijn tablet. Hij vindt het leuk, en jij hebt een lekker rustig middagje in de tuin. Niets om je schuldig over te voelen. Jullie zijn deze vakantie vast al veel op stap geweest. Elke dag strand of zwembad hoeft echt niet.

Je hebt gesnauwd naar je kind

Het is echt niet gek als je een keer tegen je kind snauwt omdat 24/7 familytime je soms wat op je zenuwen werkt. Begrijpelijk dat je lontje wat korter wordt als je al een paar weken steeds met je gezin bent. Gun jezelf af en toe een middagje alleen en je kunt er weer helemaal tegenaan.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content