Spannend: de eerste keer seks na je zwangerschap en bevalling

De eerste keer vrijen na een zwangerschap, voor veel koppels is dat een speciaal moment. “Het voelt ook echt anders aan dan voordien, maar er is zelden reden tot paniek”, vertelt seksuologe Goedele Liekens.

6 weken geen seks?

Wacht na de bevalling lang genoeg voordat je seks hebt met je partner. De meeste gynaecologen raden aan dat je 4 tot 6 weken wacht totdat de baarmoederhals terug helemaal gesloten is. Pas dan is er geen gevaar meer dat bacteriën opstijgen en voor infecties zorgen.

“Eigenlijk niet juist verwoord: je mag die eerste weken na de bevalling geen penetratie hebben”, zegt Goedele. “Maar seks is zoveel meer dan dat: je kan wederzijds masturberen, knuffelen, kussen, orale seks… er zijn zoveel dingen mogelijk die je met elkaar kan doen.”

Pas op voor pijn

Zijn jullie er klaar voor? Hou er dan rekening mee dat seks na de bevalling pijnlijk kan zijn: “Je vagina is gevoeliger en voelt anders aan. Soms moet de baarmoeder nog een beetje krimpen. Begin daarom rustig aan en zorg ervoor dat de penis niet tegen de baarmoederhals aanduwt.”

Het is best een spannend moment voor veel vrouwen. “Ik vind het belangrijk dat gynaecologen op voorhand vertellen dat dat anders voelt”, zegt Goedele. “Uiteindelijk zal alles weer hetzelfde worden, maar soms kan dat een tijdje duren. Je moet dus niet in paniek geraken als het orgasme voelt als een wee of als een harde buik. Dat is normaal en dat zal ook weer voorbij gaan.”

Toch nog wat pleinvrees vooraleer je terug met elkaar tussen de lakens duikt? Met deze tips om terug een koppel te worden na de bevalling, kan je stapje voor stapje opnieuw genieten van seks.

Partner Content