© iStock

Sterk staaltje timemanagement: “Mijn dochter heeft 8 hobby’s”

Marjan is mama van drie dochters: Josien (11), Fie (7) en Emma (7). Alle drie hebben ze minstens één hobby en voor Josien mag je er daar nog zeven bijrekenen.

Josien volgt maar liefst vijf soorten dans waaronder tapdans, ballet en musical. Daarnaast staan scouts, pianoles en notenleer ook elke week op de planning. Goed voor een totaal van 9,5 uur aan hobby’s per week. “Met de juiste planning en keuzes vormt dat geen enkel probleem voor ons,” zegt mama Marjan.

Verloren lopen in een zee van tijd

Josien zit in het vijfde leerjaar. Sinds dit schooljaar is ze helemaal in de ban van piano, daarnaast danst ze graag en gaat ze elke zondag naar de scouts. Dat is een hele boterham, maar volgens mama Marjan heeft Josien daar nood aan. “Thuis loopt ze wat verloren als ze haar tijd moet vullen. Ze heeft die begeleiding en opvolging nodig”, zegt Marjan.

Josien voegt zelf toe dat ze zich moeilijk ‘alleen kan bezighouden’. Ze wil ook zoveel mogelijk wil leren, er is werkelijk niets dat ze niet wil proberen.

Eentje is geentje

En hoe kom je nu aan het aantal van acht hobby’s? Mama Marjan: “Dansen doet Josien sinds ze kleuter was, kleuterballet heet dat dan. Vaak waren het vriendinnetjes die nog een andere dans deden, waardoor Josien nieuwsgierig werd. Zo rolde ze in die vijf soorten dansen, al mogen het er nog meer worden, als het aan haar lag. Voor Marjan is het belangrijk dat haar kinderen iets kiezen wat ze graag doen. Zolang ze er zich maar voor inzetten. Maar ik ga ze zeker niet verplichten iets te doen in hun vrije tijd.”

Trop is te veel

Maar wanneer is ‘veel té veel’? Marjan: “We kijken streng toe op eventuele signalen dat het te veel wordt. Nu Josien in het vijfde leerjaar zit, komt daar heel wat extra schoolwerk bij. Daarnaast kunnen de uren of dagen van hobby’s jaar op jaar veranderen, wat het er niet makkelijker op maakt. Gelukkig vallen de meeste hobby’s van Josien op dezelfde dag, wat plaats maakt voor nieuw tijdverdrijf. Toen ze dit jaar met pianoles begon, had ze een vriendinnetje dat het uur erna woord deed. Omdat ze een keertje deel mocht nemen, wou ze daar ook mee beginnen, dus is ze nog een keer mee geweest. Toen besefte ze zelf gelukkig dat het te veel van het goede was.”

In gesprek gaan

“Elke hobby mag, maar niet elke hobby past in de planning. We bespreken alles, dat is ook nodig. Wat gaat? En wat gaat niet? We zeggen niet kortaf dat het niet mag. We gaan in gesprek met de kinderen en maken duidelijk dat er voorwaarden aan verbonden zijn, namelijk: wanneer het te veel wordt, stopt het. Dan ligt de keuze ook bij hen en niet alleen bij ons.”

Vrienden voor het leven

Bij de scouts leer je meer dan je denkt en maak je vrienden voor het leven. Net zoals dat bij ons vroeger was. Dat willen we de meisjes meegeven.”

De tweeling Fie en Emma is zeven jaar. Net zoals hun grote zus gaan ze op zondag naar de scouts. “We wilden wel dat onze kinderen in de scouts zaten,” zegt Marjan. “Wij hebben daar zelf zo veel aan gehad.”

De kleinsten gaan op woensdag ook naar de kunstacademie in Mechelen, iets wat Marjan vroeger met plezier heeft gedaan: “Ik heb net zoals Josien gedanst en vind het wel fijn dat ze iets kiezen wat ik zelf zo graag gedaan heb.”

Goede planning

Voor mama en papa moet het leuk blijven, want het is ook hun tijd die er mee in kruipt. Zo geeft Marjan toe dat ze ook wel eens gewoon niets wil doen op zaterdagochtend. Tot dit jaar waren ze er in geslaagd om hobby’s van die heilige voormiddag weg te houden, en toen was er de notenleer. Maar omdat de meeste hobby’s elkaar opvolgen in de planning, vraagt dat ook minder vervoer binnen het gezin.

Tips van Marjan:

  • Plan en probeer te groeperen. Passen er meerdere hobby’s op een dag en liggen ze in dezelfde buurt? Dan is dat al mooi meegenomen.
  • Het is altijd handig als ze zichzelf kunnen vervoeren met de fiets of te voet, als het dichtbij is.
  • Zoek hobby’s die aansluitend zijn met schooluren, zo kunnen ze op tijd naar bed.
  • Hou een oogje in het zeil voor negatieve signalen. Merk je dat het niet meer plezierig is of dat je kind moe wordt? Stoppen is de boodschap.
  • Wil je een beetje valsspelen en het jezelf wat makkelijker maken? Zoek dan samen een hobby die niet om 9 uur ’s ochtends begint in het weekend.
  • Moet je toch om 9 uur je spruit naar een hobby vervoeren? Zoek dan lotgenoten waarmee je gezellig een koffietje kunt drinken.

Tekst: Yente Paesmans

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content