Tips om terug een koppel te worden na je bevalling

De intimiteit tussen jou en je partner lijkt verdwenen nu jullie wennen aan je nieuwe rol als mama en papa? “Dat is logisch”, vindt seksuologe Goedele Liekens. Haar tips? Kleine, lieve dingetjes voor elkaar doen en agendaseks.

Koppels met jonge kinderen zijn vaak uitgeput: je kinderen combineren met je werk en je huishouden slorpt al je tijd en je energie op. Als koppel is dat een moeilijke periode waarin je vooral praktische zaken regelt en weinig tijd heb om met elkaar te praten.

Kleine lieve dingetjes

Seksuologe Goedele Liekens raadt koppels aan om werk te maken van kleine, lieve dingetjes waarmee je elkaar toont dat je nog steeds een koppel bent.

  • Kleine aanrakingen vragen zo weinig moeite, maar geven wel aan dat jullie meer zijn dan enkel mama en papa. Je kan even over zijn schouder aaien als je opstaat om een drankje te halen. Of hij kan eens over je haar wrijven als hij voorbij wandelt. Die hele kleine aanrakingen maken een hemelsbreed verschil.
  • Werk met een speels beloningssysteem: de ene partner krijgt groene stickertjes om op de ijskast te plakken, de andere rode stickertjes. Elke keer je partner iets lief doet voor jou, kleef je een sticker op de ijskast. Zo word je je bewust van hoe vaak je elkaar een complimentje geeft en krijgt je relatie opnieuw iets speels.

Die kleine lieve dingetjes moeten niet uitmonden in seks, maar ze zijn vaak wel het begin om je opnieuw een koppel te voelen.

Maak duidelijke afspraken over penetratie

Tot 6 weken na de bevalling mag je geen seks hebben. Of juister: je mag geen penetratie hebben. “Het is een bekrompen en foutieve invulling van het woord seks als je dat beperkt tot penetratie”, vindt Goedele.

“Bovendien is het rampzalig als mensen elkaar 6 weken lang niet aanraken, niet knuffelen en niet kussen omdat ze nog geen seks mogen hebben. Tijdens de eerste weken na de bevalling mag je wel knuffelen, kussen, wederzijds masturberen of genieten van orale seks.”

“Maak dus duidelijke afspraken. Sommige vrouwen krijgen schrik als hun man hen enthousiast vastpakt, omdat het te vroeg is voor seks. Als je op voorhand duidelijke afspraken maken over penetratie, dan kan je die periode gebruiken als een ideale kans om leuke alternatieven te bedenken.”

Agendaseks

“Ik ben een grote voorstander van agendaseks. Seks is niet beter omdat het spontaan is. Want wat is er nu zo leuk aan nog even 5 minuten vrijen net voor je het licht uitdoet ‘s avonds?

Geef mij dan maar agendaseks. Je weet het al een hele tijd op voorhand, dus je kan er naartoe leven. Je kan vooraf scrubben, scheren en iets leuks aantrekken. Doordat je zowel in je hoofd als in je daden tijd hebt om je erop voor te bereiden, kan je op het moment zelf optimaal genieten.”

Partner Content