© Getty Images

Ochtendtype? Vroeg opstaan heeft veel voordelen

De meeste kinderen worden uit zichzelf vroeg wakker, tot grote frustratie van de ouders. Behalve voor ochtendmensen. Die zien de mogelijkheden die de ochtend met zich meebrengt en staan voor dag en dauw op, soms zelfs als de kinderen nog slapen. Klinkt vreemd? Niet als je vroeg opstaan positief bekijkt!

Vroeg opstaan: start de dag rustig

Hier kan het twee kanten uit: ofwel ben jij de enige die wakker is en kun je rustig genieten van de stilte terwijl de rest nog slaapt, ofwel probeer je koste wat het kost om de kinderen die ook al wakker zijn stil te houden.

In het eerste geval hebben we slechts één tip: geniet van de me-time! Het is misschien het enige momentje van de dag.

Zijn die kleine kapoenen ook al wakker? Dan is het een goed idee om zo rustig mogelijk aan de dag te beginnen. Houden ze van tekenen, lezen of naar een vertelboek luisteren? Super! Je mag dan misschien wel vroeg wakker zijn, maar weet dat je nu meer tijd hebt om de dingen relaxter aan te pakken. Het feit dat je je niet hoeft te haasten zorgt al voor minder stress.

De voordelen van vroeg opstaan

Meer energie

De ochtendstond heeft goud in de mond is een bekend spreekwoord en dat heeft een reden. Start de dag met yoga, meditatie of sport. De kans bestaat namelijk dat je tegen de avond helemaal op bent en totaal geen fut meer hebt om te sporten.

Je hoeft daarvoor echt niet meteen het huis uit om een rondje te gaan joggen, een korte workout op de mat of wat simpele stretchoefeningen zijn ook prima. Hoe je dat moment ook invult, je zult zien dat je je de hele dag door een stuk energieker voelt. ‘s Morgensvroeg sporten is dus een aanrader. Sommige mensen staan er zelfs extra vroeg voor op!

Meer tijd om dingen te doen

Je zou verbaasd zijn van de dingen die je kunt doen als je kiest voor vroeg opstaan, met of zonder kinderen die wakker zijn. Zo hoef je je minder te haasten en verloopt ook de rest van de dag rustiger.

Wat zoal?

  • Vaatwasser leegmaken (en misschien al opnieuw inladen)
  • Rustig ontbijten
  • De lunchbox voor de kinderen en jezelf klaarmaken
  • Nadenken over wat je ‘s avonds wilt koken en een boodschappenlijstje maken indien nodig
  • De ochtendkrant lezen, of alleszins snel de hoofdpunten online checken
  • Alvast dringende mails beantwoorden. Heb je geen tijd om te antwoorden of lukt het niet omdat de kids al dolgedraaid door het huis lopen? Dan ben je toch al op de hoogte van wat de dag zal brengen.
  • Was in de machine steken of buiten ophangen om te drogen
  • Snel wat kleren wegleggen in de kamers van de kinderen (als ze al wakker zijn natuurlijk!)

Beter slapen

Volgens sommigen betekent vroeg opstaan ook beter slapen omdat je een vast patroon hebt. Anderen beweren dan weer dat je meer het ritme van de natuur volgt. Wat de uitleg ook is, je zult merken dat inslapen vlotter gaat en dat je een stuk vaster slaapt.

Bron: succesvolopvoeden.nl

Vast ook interessant voor jou:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content