© iStock

Waarom zijn moeders op het internet zo gemeen tegen elkaar?

In tijden van sociale media ligt de drempel lager om overal onze ongezouten mening over te geven. Voornamelijk bij moeders leidt dit onderling vaak tot verhitte discussies. Maar waarom zijn we zo hard voor elkaar in plaats van elkaar te steunen?

Kritiek geven, wat doen we het allemaal toch graag. Zeker als het gaat over opvoeden.  Volgens psychologe Roos Woltering doen we het omdat we willen dat onze eigen manier van opvoeden overeenkomt met de manier waarop andere moeders hun kinderen grootbrengen.

Vergelijken met andere moeders

We hebben een sterke neiging om ons te vergelijken met andere moeders en zullen sneller contact zoeken met degenen die dezelfde normen en waarden hanteren. Moeders die iets doen wat in strijd is met onze principes geven we kritiek, puur om die principes in stand te houden.

Sociale media

Als we het vroeger niet eens waren met de opvoedkundige kwaliteiten van iemand, bespraken we dat met onze beste vriendinnen, want no way dat je een moeder recht in haar gezicht zou bekritiseren over haar manier van opvoeden. De komst van sociale media, zoals Facebook en Instagram, heeft dit veranderd.

Tegenwoordig spuwt iedereen zijn gal op het internet, zonder na te denken over de gevolgen. We realiseren ons niet dat die felle kritiek erg hard kan aankomen, want thuis zitten we veilig achter ons computerscherm en zien we de reactie van de persoon tegenover ons niet.
Bovendien wordt er op sociale media veel meer samengespannen. Als we een negatieve reactie geven en er vervolgens veel likes op krijgen van tientallen of honderden andere moeders, krijgen we het idee dat het oké is om zomaar iemands principes af te keuren.

Nadenken voor je reageert

Uiteindelijk zitten we als moeder allemaal in hetzelfde schuitje. Opvoeden is moeilijk en we doen allemaal ons uiterste best. Als een andere moeder dan ergens openlijk voor uitkomt, zouden we dat niet mogen bekritiseren, maar van elkaar leren en elkaar helpen bij een probleem. Discussiëren kan uiteraard, maar elkaar de grond in boren is echt niet oké.

Daarom is het belangrijk om goed na te denken voor je een reactie plaatst. Bij alles wat je deelt, zou je jezelf eerst moeten afvragen of je dezelfde opmerking ook zou maken moest de persoon in kwestie voor je neus staan. Belangrijk is ook om eerst de hand in eigen boezem te steken. Wat was jouw meest kwetsbare moment als ouder? En hoe zou jij het vinden als de rest van de wereld op dezelfde manier zou reageren?

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content