©iStock

Wist je dat je stem lager wordt na je bevalling?

Je figuur verandert, je haar krijgt een andere structuur en…je stem wijzigt. Je leest het goed. Uit een Britse studie blijkt dat je stem lager wordt na de geboorte van je kind.

Uit een studie van de Universiteit van Sussex blijkt dat je stem wijzigt na de geboorte van je kind. De afdeling Psychologie van de Engelse universiteit ontdekte dat de stemmen van de moeders die aan het onderzoek meededen, wel één tot twee pianonoten lager werden. Hun stemgeluid werd bovendien niet alleen zwaarder, maar ook monotoner.

Bandopnames

De onderzoekers luisterden naar bandopnames van de stemmen van twintig vrouwen die voor het eerst moeder werden. Ze volgden de vrouwen tien jaar lang en keken naar hun stemgeluid in de vijf jaar voordat ze hun eerste baby kregen en de vijf jaar erna.

Tijdelijk effect

Nadat de wetenschappers 227 minuten bandopnames hadden geanalyseerd, kwamen ze tot de opmerkelijke conclusie dat nieuwe moeders een lagere stem krijgen. Het effect is wel tijdelijk: na een jaar hadden de vrouwen hun oude stemgeluid weer terug.

Verklaring?

De onderzoekers denken aan verschillende verklaringen voor het lagere stemgeluid van nieuwe moeders:

  • de hormonen: uit eerder onderzoek bleek al dat je stem kan veranderen als je ovuleert, in de overgang zit of zwanger bent.
  • de verantwoordelijkheid: een andere verklaring is dat je lager gaat praten omdat een zwaardere stem geassocieerd wordt met volwassenheid en verantwoordelijkheid.
  • vermoeidheid: jonge moeders zijn vaak mentaal en fysiek moe.

Bron: Ouders van nu

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content