Chanter pour bébé, bon pour son développement

Zo geef je als kersverse mama je zelfvertrouwen een boost

Heb je als kersverse mama soms last van stress? Twijfel je wel eens aan jezelf? Hoog tijd om je zelfvertrouwen op te krikken!

Mama weet het best

Nooit in je leven werd je zo overladen met goedbedoelde adviezen. Iedereen heeft wel een mening over de opvoeding van je kind. Wat goed is voor jouw kindje, weet jij het best van al.

Ga je niet slecht voelen omdat je overspoeld wordt door commentaren of reacties van anderen. Uit ervaringen van anderen kan je natuurlijk wel leren. Maar ga er niet van uit dat je geen goede moeder bent als pakweg de buurvrouw opmerkt dat je kindje het vast kou heeft als je voorbij wandelt met de kinderwagen.

Stop met vergelijken

Vergelijk jezelf niet voortdurend met andere jonge moeders. Je hebt natuurlijk wel steun aan elkaar en dat helpt je vaak door moeilijke momenten. Maar ga de ontwikkeling van jouw kindje niet voortdurend vergelijken met dat van leeftijdgenootjes.

De ene baby ontwikkelt motorisch sneller dan de andere. De ene krijgt nu eenmaal vroeger tanden dan de andere. Het ene kind stapt als het amper 11 maanden is, het andere doet er over tot ‘ie 18 maanden is. Als je met ouders van leeftijdgenootjes praat, zal je snel genoeg merken dat de ene baby de andere niet is en ze allemaal hun sterke punten hebben. Als je twijfelt, kan je best een deskundige zoals je kinderarts raadplegen.

Zorg voor jezelf

Laat ook wat jezelf betreft, je niet overrompelen door de schijnbaar perfecte mama’s die je omringen. Voel je niet voortdurend schuldig over alles en nog wat. Zorg goed voor jezelf als nieuwbakken mama. Je vindt nu eenmaal niet altijd de tijd om rustig te eten of te douchen. Schakel af en toe hulp in van familie, vrienden of babysitters om even toe te komen aan jezelf. Even naar de kapper of een afspraak voor een gezichtsverzorging zorgen voor een welverdiende oppepper.

Leg de lat wat lager. Het is onmogelijk om alles te doen zoals je dit deed voor je kinderen had. Je job, je relatie met je partner, het huishouden,… combineren met de zorg voor kinderen is geen sinecure. Je moet prioriteiten stellen en je to-do lijstje aanpassen aan je nieuwe situatie. Probeer niet de perfecte moeder te zijn. Een ‘goed genoeg moeder’ is prima. En als je zelf beter in je vel zit, zullen je kinderen daar ook de vruchten van plukken.

Maak je niet te druk, maak plezier met je baby. Speel met je kleintje. Je kind zien lachen, maakt elke mama gelukkig! En het is een boost voor je zelfvertrouwen.

Lees zeker ook:

Partner Content