1 op 10 Belgen tussen 25 en 35 jaar is bewust kinderloos

Door -
©iStock
Meer dan 1 op 10 Belgen tussen 25 en 35 jaar wil liever geen kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel bij bijna 2.000 landgenoten tussen 25 en 35 jaar.

Huisje, tuintje, boompje, kindje…? Niet per se. VUB-onderzoekers Mark Elchardus en Petrus te Braak bevroegen 1.951 Belgen tussen 25 en 35 jaar voor hun onderzoek. Daarvan gaf 13 procent aan geen kinderen te willen.Vooral bij mannen is de kinderwens vaker afwezig: 16 procent van hen wil bewust kinderloos blijven, tegenover 11 procent van de vrouwen. wil 7 procent van de Europese mannen geen kinderen, tegenover 5 procent van de vrouwen. Belgen scoren dus een pak hoger.

Carrière

De onderzoekers ontdekten dat bij het bewust kinderloos willen blijven, verschillende factoren een rol spelen:

  • -Een drukke carrière heeft een impact op de gezinsplanning: wie het werk als ‘zeer belangrijk’ bestempelde, gaf dubbel zo vaak aan geen kind te willen dan wie het werk minder belangrijk vindt (18 tegenover 9 procent).
  • Bij laaggeschoolden geeft 20 procent aan geen kinderen te willen, tegenover 11 procent van de Belgen met een diploma hoger onderwijs.
  • Van alle alleenstaanden wil een kwart geen kinderen, vier keer zoveel als bij Belgen met een vaste relatie.
  • Ook mensen met gezondheidsproblemen zijn minder geneigd om aan kinderen te beginnen.

“Niet altijd vrijwillige keuze”

“Het onderzoek toont aan dat kinderen willen niet altijd een vrijwillige keuze is”, licht onderzoeker Petrus te Braak toe. “Omgevingsfactoren zijn bepalend en daarom is het best mogelijk dat millennials met een lagere sociaaleconomische status en opleiding in andere omstandigheden wel een kinderwens zouden hebben. Indien de omstandigheden optimaal zijn, wil slechts 6 procent van de jongvolwassen Belgen kinderloos blijven”, klinkt het.

Lees ook:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here