1 op 7 ouders ervaart stress tijdens de ochtendspits

Door -
Beeld: iStock
Samen ontbijten, boterhammen smeren, iedereen op tijd aangekleed en naar school krijgen... Voor 7 op 10 ouders met jonge kinderen staat de ochtendspits gelijk aan chaos en stress. Dat blijkt uit recent onderzoek van Sunlight bij 250 Belgische gezinnen.

 

5 grootste stressmomenten tijdens de ochtendspits

Een kind dat liever met zijn Superman-pak naar school trekt dan met zijn schooluniform. Broer en zus die elkaar aan het porren zijn aan de ontbijttafel. Of een koppige kleuter die per se zelf zijn veters wil strikken terwijl de schoolbel al aan het rinkelen is. Komen deze taferelen jou bekend voor? Je bent niet alleen!

Uit recent onderzoek van zeepmerk Sunlight blijkt dat veel gezinnen met kinderen tussen 0 en 6 jaar oud regelmatig chaos in de ochtendspits ervaren. Vooral deze 5 dingen kunnen ’s ochtends al eens voor een stressmomentje zorgen:

  1. Boterhammen opeten, schoenen aantrekken, stilzitten aan tafel… het is geen evidentie in gezinnen met jonge kinderen. Meer dan de helft van de ouders (54%) geeft toe zich ’s ochtends al eens kwaad te maken omdat hun kinderen niet willen luisteren en dat ze hen verschillende keren moeten aanmanen.
  2. Niet alle kinderen zijn van nature ’s ochtends het zonnetje in huis. Eén op drie kinderen blijkt een ochtendhumeur te hebben. 34% van de ouders kan dan ook niet anders dan vaststellen dat zijn kind prikkelbaar is én hierdoor wat meer tijd nodig heeft om de ochtendroutine te doorlopen.
  3. Natuurlijk stimuleren ouders graag wat zelfstandigheid bij hun kinderen. Maar ’s ochtends vinden jonge ouders dit niet altijd het juiste moment. In één op drie gezinnen (33%) loopt de ochtendroutine vertraging op doordat de kinderen alles zelfstandig willen doen. Kleren uitkiezen, veters strikken, boterhammen smeren… daar willen ze geen hulp van de ouders voor.
  4. Al zijn het soms ook de ouders zelf die zich in de problemen werken. Drie op tien ouders (31%) begint zijn dag in chaos omdat er geen tijd is voor de eigen routine. Ontbijten en make-up aanbrengen doen ze dan maar onderweg of op het werk. Zeg het alsjeblieft niet tegen de baas…
  5. En wie zich afvraagt of er in andere gezinnen ook zo veel gekibbeld wordt als bij hen thuis? Ja! In één op vier gezinnen maken de kinderen ruzie aan de ontbijttafel of in de badkamer. Perfect normale toestanden dus!

Te perfecte gezinnen op tv en sociale media

7 op 10 ouders vinden ook dat het beeld van gezinnen te perfect wordt voorgesteld en ergeren zich aan de volmaakte plaatjes in de reclame. Bovendien ervaren jonge ouders heel wat sociale druk om hieraan te voldoen. Toch doorbreken steeds meer jonge ouders het taboe door op blogs en social media te tonen hoe het gezinsleven er nu écht aan toegaat.

Gewoon is goed genoeg

Niet alleen social media, maar ook reclameboodschappen tonen té vaak perfecte gezinnen en families. Al proberen verschillende merken vandaag de dag het ideaalbeeld wel te doorbreken. Sunlight doet dit alvast door in zijn reclamespots echte Belgische families – géén acteurs – in beeld te brengen en te tonen hoe het er echt aan toegaat ’s ochtends.

Met de slogan ‘Buitengewoon gewoon’ wil Sunlight dan ook aan alle ouders de boodschap meegeven dat ‘gewoon goed, goed genoeg is’ én dat het zeker niet allemaal perfect moet zijn.

Bron: Nationaal Sunlight onderzoek 2017

Lees zeker ook:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here