3 op de 4 Belgische papa’s willen meer tijd voor de opvoeding van hun kinderen

Door -
Ongeveer 77 procent van de Belgische mannen zou graag wat meer tijd hebben om aan de opvoeding van hun kinderen te besteden. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Pampers. Ook blijkt dat heel wat jonge papa's nog behoorlijk onzeker zijn over hun rol als opvoeder en zorger.

77% van de Belgische vaders vindt dat ze minder tijd besteden aan de opvoeding van hun kind of kinderen dan ze zouden willen, zo blijkt uit een enquête uitgevoerd door iVOX bij 1.000 vaders. Nog meer vaders (82%) geven aan dat ze bepaalde zorgtaken – zoals een flesje geven of luiers verschonen – wel graag op zich zouden nemen, maar dat bepaalde praktische, maatschappelijke en legislatieve barrières dat soms moeilijk maken.

Nog een opmerkelijk resultaat dat uit het onderzoek naar voren kwam, is dat veel jonge papa’s (34%) zich vaak onzeker voelen in hun rol als opvoeder: ze twijfelen eraan of ze de opvoedingstaken wel naar behoren vervullen en vier op de tien vaders geven zelfs aan vaak het gevoel te hebben fouten te maken bij de opvoeding van hun kinderen. Gelukkig, zo geven de respondenten in het onderzoek ook aan, staan ze in die onzekerheden niet alleen: driekwart van de jonge papa’s zegt immers dat ze die problemen of kleine onzekerheden wel gemakkelijk kunnen bespreken binnen hun gezin.

Maatschappelijke verwachting

Ook opmerkelijk is ook dat 68 procent van de vaders het gevoel blijkt te hebben dat, wanneer het de opvoeding van kinderen betreft, de maatschappij nog steeds meer lijkt te verwachten van moeders dan van vaders. Iets waar de jonge papa’s zelf maar wat graag verandering in zien komen.

Een grote meerderheid van de vaders is ten zeerste bereid een deel van de opvoedingstaken die nu nog vooral op de hals van de moeder terechtkomen van hun vrouw over te nemen, maar zowel de structuren in onze maatschappij als de praktische voorzieningen lenen zich daar niet altijd toe, zo zeggen ze. Zo staan bijvoorbeeld luiertafels nog altijd veelal in de vrouwelijke toiletten opgesteld.

Onevenwicht en rolpatronen

Blijkbaar begint het onevenwicht in de rolverdeling al bij de informatie die zwangere koppels kunnen inwinnen bij de nakende geboorte van een kind: volgens 52 procent van de ondervraagde vaders zouden de brochures zich nog altijd iets vaker toespitsen op toekomstige mama’s in plaats van ook net die zaken uit te lichten die toekomstige vaders kunnen doen of verwachten. Het werk is uiteraard een tweede belangrijke barrière voor papa’s met een kroost: slechts een op de drie vaders geeft hier aan dat hun werkomgeving het toelaat om zoveel tijd met hun kinderen door te brengen als ze zouden willen.

Een derde en laatste barrière zit nog steeds in onze wetgeving ingebakken: in België duurt het vaderschapsverlof immers nog maar steeds zo’n 10 dagen. Dat acht op de tien vaders dit verlof graag verlengd zouden zien, is dan ook niet verwonderlijk. Twee op de drie vaders geven zelfs aan dat ze het goed idee zouden vinden als het vaderschapsverlof voortaan verplicht zou moeten worden opgenomen.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here