3D-printer om open ruggetje te behandelen

Door -
foetus
Twee professoren gaan een miniscule 3D-printer ontwikkelen om in de baarmoeder een open ruggetje (spina bifida) van een foetus te behandelen.

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Erasmus MC werken aan een nieuwe operatietechniek om een open ruggetje te behandelen. Bij zo’n spina bifida zijn de rugwervels van de foetus niet goed gesloten en ontbreekt plaatselijk de huid. Dit kan leiden tot schade aan de zenuwen met beperkingen als gevolg.

De samenwerkende universiteiten willen een techniek ontwikkelen waarbij ze al in een vroeg stadium de zenuwen kunnen afsluiten met een siliconen kapje. Om dit te doen ontwikkelen ze een 3D-printer die met een naaldje in de baarmoeder het ruggetje kan ‘dicht printen’. ‘Er is de afgelopen jaren al heel wat geprint, maar dan buiten het lichaam. Het unieke van ons idee is dat we het printen zelf ín de baarmoeder willen doen’, zegt de Leidse gynaecoloog Dick Oepkes, gespecialiseerd in operaties in de baarmoeder. ‘Vanaf een week of zestien in de zwangerschap is een dergelijke operatie mogelijk. Op dat moment is het vruchtwater nog waterig en is de schade aan de zenuwen beperkt. Vanaf week twintig wordt het vruchtwater agressiever voor zenuwen, bijvoorbeeld omdat de baby erin poept.’

De onderzoekers hopen zo weinig mogelijk op dieren te testen. Oepkes: ‘Een dier is in dit geval weinig representatief: een vacht is nu eenmaal totaal anders dan een huid.’ Zij gebruiken liever een bestaande baarmoedersimulator, waarin chirurgen op ware schaal kunnen oefenen met het aan elkaar lijmen van stukjes donorhuid in een vruchtwater-achtige vloeistof.

Over vijf jaar moet de eerste foetus met een open rug een behandeling krijgen met een 3D-printer, hopen de onderzoekers. De onderzoekers wonnen met hun idee de OpenMind-prijs, waaraan een subsidie van 50.000 euro gekoppeld is.