NIP-test niet zo betrouwbaar als gedacht

Door -
Uit nieuw onderzoek blijkt dat de NIPT - een bloedtest die aantoont of een ongeboren baby het syndroom van Down heeft - bij jonge vrouwen vaak vals positief is. Wanneer een jonge vrouw een slechte test heeft, is er nog steeds een kans dat het kind gezond is. Onderzoekers willen jonge vrouwen dan ook waarschuwen om niet direct over te gaan tot abortus na een slechte NIP-test.

Bij een NIPT (Niet-Invasieve Prenatale Test) wordt er een bloedstaal genomen van de moeder om zo te weten te komen of de ongeboren baby het syndroom van Down heeft. De test zou met 99 procent zekerheid zeggen of je kind het syndroom heeft of niet. Onderzoekers van de Universiteit Gent spreken dat nu tegen, want volgens hen is het helemaal niet zeker of je kind het syndroom heeft, ook al is de test positief.

“Eigenlijk is dat zeer afhankelijk van de risico’s die er op voorhand zijn. Bij jonge vrouwen die geen afwijkingen hebben op hun echografie, kan de kans op toch een gezond kind tot vijftig procent zijn”, zegt Heidi Mertes, onderzoekster van de Universiteit Gent aan VTM Nieuws.

Toch nog 50 procent kans op gezond kind

“Ik denk dat het grote risico is dat heel wat vrouwen tot een zwangerschapsafbreking zullen overgaan, in de overtuiging dat ze 99 procent kans hebben dat het kind het Downsyndroom heeft”, zegt Mertes. “Als ze zouden weten dat er maar vijftig procent kans is dat het kind toch niet het syndroom heeft, zouden ze de zwangerschap misschien niet zo snel afbreken.”

Volgens nieuwe berekeningen van Universiteit Gent heeft een gemiddelde vrouw van veertig 93 procent kans dat haar kind ook echt Down heeft na een afwijkende NIP-test. Bij een vrouw van 35 is dat 79 procent, op dertig jaar 61 procent en op 25 jaar nog maar 51 procent.

Tweede test: vruchtwaterpunctie

Vrouwen die een slechte NIP-test hebben zouden volgens gynaecologe Ellen Roets nog een tweede test moeten doen. “Heel vaak wordt de vraag gesteld of die vruchtwaterpunctie echt nodig is, of die stap niet overgeslagen kan worden. Maar het is belangrijk dat die stap niet overgeslagen wordt.”

Daarnaast zouden heel wat gynaecologen niet weten dat er nog een kans bestaat dat het kind toch gezond is. Ze zouden dan in de meeste gevallen geen vruchtwaterpunctie meer adviseren. Maar volgens Roets is dat toch nodig. “Een van de redenen waarom de NIPT terugbetaald wordt, is om het aantal miskramen veroorzaakt door vruchtwaterpuncties te verminderen. Maar we moeten goed beseffen dat als we alleen verder gaan op de NIPT en die niet bevestigen, dat we zelfs een stijging zullen zien van het aantal miskramen.”

Wie na de NIP-test te horen krijgt dat het kind geen Down heeft, mag op beide oren slapen. Want daarin is de test wel voor 99 procent betrouwbaar.

Bron: VTM Nieuws

Lees zeker ook:

1 COMMENT

  • Erg interresant, ik ben wel beniewd naar nieuwe ontwikkelingen op dit gebied.
    Hoop dat jullie hier meer over zullen posten.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here