8 op de 10 ouders willen meer bewegen met hun kind

Door -
bewegen kind
©Gettyimages
Zowat alle ouders vinden beweging belangrijk voor hun kind, maar liefst acht op de tien mama’s en papa’s geven aan meer te willen bewegen met hun kroost. Ook voeden zes op de tien ouders hun kinderen anders op dan hun eigen ouders én googelt driekwart regelmatig naar een antwoord op een opvoedingsvraag. Dat blijkt uit een grootschalige enquête van Stokke en vzw Zitdazo bij 2.300 Vlamingen.

Meer samen bewegen, te weinig tijd

Gezinnen bewegen te weinig, maar willen graag meer bewegen. Zo zouden ruim acht op de tien ouders actiever willen zijn met hun kind(eren). Beweegmomenten beperken zich vandaag vooral tot samen wandelen, verplaatsingen te voet, verplaatsingen met de fiets, een spel spelen en sporten met andere gezinsleden.

Uit de enquête van Stokke en ZITDAZO blijkt dat de grote meerderheid van ouders te weinig tijd vindt voor meer actieve beweegmomenten met de kroost. Ook zit 20% van de mama’s en papa’s vaak verlegen om inspiratie.

Ouders in Vlaanderen investeren per week zo’n vijf uur in qualitytime met de kinderen. Een mooi gemiddelde, al zou driekwart graag nog meer tijd willen vrijmaken voor leuke dingen met het gezin. Bijna twee derde van de ouders zou ook graag hebben dat de partner meer tijd spendeert met de kinderen.

Geef het goede voorbeeld

Steven Gielis, oprichter bij ZITDAZO: “Beweging heeft een positieve invloed op de fysieke en mentale gezondheid van een kind. Alleen zullen kinderen niet snel meer bewegen, omdat het gezond voor hen is, maar wél omdat ze het leuk vinden. Zorg daarom voor uitdaging, plan actieve bewegingsmomenten in en creëer een veilige, aantrekkelijke omgeving. Geef daarbij ook zelf het goede voorbeeld — de trap in plaats van de lift — en beweeg samen. Verstoppertje spelen, tikkertje, hinkelen of voetballen, haast elk kind vindt dat fantastisch om samen met mama of papa te doen.”

Klassieke rollenpatronen

Negen op de tien vaders willen gelijkwaardig bijdragen aan de opvoeding, al houden in de meeste gezinnen de traditionele rollenpatronen stand. Zo staan mama’s veel vaker in voor taken als het huiswerk opvolgen, voorlezen of zieke kinderen verzorgen. Papa’s hebben dan weer een groter aandeel in het binnenshuis spelen met de kinderen. Wat het rondrijden van dochter- en zoonlief betreft, lijken de taken evenwichtig verdeeld. Grappig ook: zes op de tien mama’s vinden dat de papa’s sneller toegeven, terwijl evenveel papa’s hetzelfde zeggen over de mama’s.

Online opvoeden in de lift

De meeste ouders overleggen regelmatig rond de opvoeding, waarbij alleenstaande ouders zich vaak tot vrienden en grootouders wenden. Maar liefst drie op de vier ouders googelen al eens naar een antwoord op een opvoedingsvraag en zes op de tien mama’s en papa’s voeden hun kinderen anders op dan de opvoeding die ze zelf kregen.

Nog meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here