Adoptiekosten vanaf dit jaar fiscaal aftrekbaar

Un retour à la maison réussi !
© iStock
Wie vanaf dit jaar een kindje adopteert, zal tot 20 procent van de adoptiekosten kunnen aftrekken van de belastingen, met een maximum van 6.149 euro. Het wetsvoorstel van CD&V werd dinsdag goedgekeurd door de Kamer van Financiën.

Wie een kindje wil adopteren, moet een lange weg afleggen. De adoptieprocedure duurt erg lang en is bovendien ook erg kostelijk. Volgens Kind & Gezin kunnen adoptiekosten in ons land oplopen tot 8.000 euro voor een binnenlandse adoptie en variëren van 10.000 tot 15.000 euro voor een adoptie uit het buitenland. Alles tesamen maakt het voor de adoptieouders zowel mentaal als budgettair erg zwaar.

Adoptiekosten aftrekken van belastingen

Om adoptie aantrekkelijker te maken voor koppels, diende CD&V een wetsvoorstel in om de adoptiekosten gedeeltelijk af te trekken van de belastingen. Het gaat dan om reiskosten en kosten die worden aangerekend in het land van herkomst van het kind.

Koppels die vanaf 1 januari 2018 in een adoptieprocedure zitten, kunnen in het volgend aanslagjaar tot 20 procent van de adoptiekosten fiscaal aftrekken, met een maximum van 6.149 euro. “Dit geldt zowel voor procedures die afgerond zijn als procedures die vroegtijdig werden stopgezet. De kosten ten belope van de voorbije vijf jaar komen ook in aanmerking”, zegt CD&V-kamerlid Roel Deseyn.

Lees ook:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here