Autostoel: zo maak je een veilige keuze

Door -
Autostoel
De Nederlandse organisatie voor verkeer en toerisme ANWB heeft een twintigtal autostoeltjes onderworpen aan een strenge test. Wat blijkt? Een duurdere autostoel is niet noodzakelijk veiliger, en sommige exemplaren hebben een te hoge concentratie aan schadelijke stoffen in de bekleding.

Maak een veilige keuze

Natuurlijk wil je niets liever dan je kind op een veilige manier in de auto zetten. Een autostoel is daarbij onmisbaar. In de winkel vind je honderden verschillende modellen, dus welke kies je dan het best?

De ANWB kan je daarbij helpen. De organisatie test al sinds 2003 kinderzitjes, om de ouders te helpen bij hun keuze. En ook dit jaar onderwierpen ze opnieuw een twintigtal autostoelen aan een strenge test om de veiligheid, de bediening, de ergonomie en de aanwezigheid van schadelijke stoffen te beoordelen.

Schadelijke stoffen

En wat blijkt? Maar liefst vier stoeltjes scoorden slechts één ster en kregen een slechte beoordeling, wat resulteert in het label ‘ondermaats’. En daar is een goede reden voor: in de bekleding van de zitjes zit een te hoge concentratie schadelijke stoffen, wat een impact kan hebben op de gezondheid van je baby.

In welke exemplaren schuilt dan een gevaar?

  • De bekleding van de Uppababy Mesa i-Size én de Uppababy Mesa i-Size + i-Size Basis bevat een te hoge concentratie van de vlamvertrager TCPP, een stof waarvan geweten is dat ze kankerverwekkend is.
  • Ook in de bekleding van de Hauck iPro Baby en de Hauck iPro Baby + iPro Base zit een te hoge concentratie van een stof die mogelijks kankerverwekkend is. Geen TCPP, wel naftaleen.

Vier en drie sterren

Maar er is natuurlijk ook goed nieuws, want zo’n elf autostoeltjes kregen vier sterren en vijf andere zitjes kregen er drie. Eentje kreeg zelfs een bijzondere vermelding: BeSafe iZi Kid X3 i-Size, die een heel goede bescherming biedt bij een botsing. Het is de veiligste autostoel van alle modellen die sinds 2015 getest werden door de ANWB.

Wil je weten welke autostoelen slaagden voor de test, of wil je nakijken of jouw zitje wel veilig genoeg is? Neem dan een kijkje op de website van de ANWB

MEER NIEUWS:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here