Baby laten huilen of meteen troosten?

Door -
baby laten huilen
@GettyImages
Niemand hoort graag een baby huilen. Je wilt hem troosten en knuffelen. Maar wat doe je als hij 's nachts huilt, uren aan een stuk? Alle tegenstrijdige onderzoeken en meningen maken ouders langzaam wanhopig. Hoe zit het nu: wel of niet laten huilen?

De gouden tip (van onze grootouders)

Volgens onze grootouders was het simpel: Heeft je baby genoeg gegeten? Heeft hij koorts? Moet hij ververst worden? Als dit allemaal gecheckt is, kan het geen kwaad om je baby te laten huilen. Na drie nachten zou het vanzelf moeten stoppen.

Je baby (even) laten huilen kan ook volgens Inge Declercq (UZA) minder kwaad dan gedacht wordt. Zo vertelde de neurologisch slaapexpert in ‘De Wereld van Sofie’: “Het is een omstreden methode, maar ik heb er recent een studie over gelezen die duidelijk toont dat stressreacties bij de kinderen daardoor niet hoger waren. Het is niet dat je je kind daarmee een trauma bezorgt. Integendeel. Je bewijst er je kind mogelijk een dienst mee.

Makkelijker gezegd dan gedaan!

De laatste jaren hoorden we echter meermaals de waarschuwing: als je een baby laat huilen, krijgt hij daarvan later psychische problemen en/of een hechtingsstoornis. En gemakkelijk is het sowieso niet: weinig ouders kunnen rustig blijven zitten als hun kind verdrietig is. Makkelijker gezegd dan gedaan dus!

Wetenschap versus moedergevoel

“Er zou dus wetenschappelijk bewijs zijn dat door baby’s te laten uithuilen, de zogenaamde cry-it-out-methode, hun stressniveau niet de hoogte in gaat. Ander onderzoek bewijst het tegendeel. We ontdekken meer en meer dat nachtelijk ouderschap waarschijnlijk fundamentele behoeften van een kind vervult. Logisch toch, dat ouderschap niet stopt tussen 20 en 8 uur? En logisch ook, dat kinderen hun behoeften niet uitschakelen tussen 20 en 8 uur.” reageert gezinspsycholoog Nina Mouton op Radio 1.

“We kunnen baby’s in wetenschappelijke hokjes proberen duwen, we kunnen hen proberen kneden om te passen in deze razendsnelle maatschappij. Of we kunnen, zo goed en zo kwaad mogelijk, hun tempo volgen. Door ons in hun plaats te stellen, bijvoorbeeld. Door je voor te stellen dat je een drie maand jonge baby bent die alleen in het donker ligt te huilen – zelfs ligt te krijsen. Die allerlei gevoelens ervaart die hij niet kan plaatsen. Die eenzaam is en roept, roept, roept om jou. Want de behoefte is duidelijk: nabijheid, geborgenheid, veiligheid. De persoon die hem kan troosten, die hem veiligheid en geborgenheid kan geven, die komt niet. Want de wetenschap heeft gezegd dat…”

Anders leren troosten

“Heeft het huilen geen lichamelijke oorzaak, dan moet je anders troosten”, klinkt het bij Kind & Gezin. Een paar tips:

  • Zorg voor rust en regelmaat in het dagritme van je kind. Altijd dezelfde volgorde (slapen – voeden – knuffelen/spelen met ouder – even alleen spelen – moe worden – slapen) helpt je baby om het leven voorspelbaar te maken.
  • Heeft je baby aandacht nodig? Zoek dan een voor jullie beiden passende manier om aandacht te geven.
  • Verveelt je baby zich? Zorg dan voor een boeiendere omgeving.
  • Zoek naar een houding die je kindje tot rust brengt.
  • Draag of knuffel hem, wieg of streel hem. Zoek uit wat jullie allebei het beste vinden. Let er wel op de baby niet continu te vermaken wanneer hij huilt.
  • Beperk dit lichamelijke contact echter niet tot de momenten waarop je kindje huilt. Anders legt je baby immers alleen de negatieve link tussen wiegen, strelen, zingen en ongemak of vermoeidheid. Probeer bijvoorbeeld babymassage. Dat kan rust brengen wanneer je baby huilt, maar je kan het ook toepassen wanneer je baby al kalm is. Het geeft hem een goed en veilig gevoel.
  • Positieve communicatie met de baby: je wordt zelf rustiger wanneer je ‘ja’- boodschappen geeft in plaats van ‘nee’- boodschappen: “Ja, ik zal je oppakken, ja, mama gaat nu je luier verversen” in plaats van “Nee, niet huilen”. Als je zelf rustiger wordt, straal je deze rust ook uit naar je baby.

Bron: Radio 1 – Kind & Gezin

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here