Tekort aan anticonceptiepil: dit is er aan de hand

©iStock
Neem jij de pil? Dan bestaat de kans dat de jouwe binnenkort niet meer in voorraad is. Problemen bij de productie van werkzame stoffen in verschillende anticonceptiepillen dreigen voor een nijpend tekort.

Door problemen bij de productie van de werkzame stoffen (ethinylestradiol en levonorgestrel) in verschillende anticonceptiepillen kampen apotheken met een nijpend tekort. Het gaat onder meer over de anticonceptiepillen Microgynon, Eleonor, Marvelon, Claudia, Gracial of Mirelle.

Babyboom?

‘We krijgen binnen 9 maanden geen babyboom, maar dit is erg vervelend voor de apothekers en de patiënten’, zegt Lieven Zwaenepoel van de apothekersvereniging APB. ‘De situatie is niet dramatisch, maar allesbehalve optimaal. Noranelle en Levorichter zijn voorlopig nog beschikbaar. Deze anticonceptiepillen bevatten dezelfde actieve stoffen.

No switch

Vrouwen kunnen wel een pil van een ander merk of met een andere samenstelling krijgen, maar dat is een noodoplossing. Zeker niet wenselijk.’ De meeste anticonceptiepillen hebben een ‘no switch’-label. Er wordt dan aanbevolen om niet van pil te veranderen voor een optimale therapietrouw.

Noorderburen

Het nieuws komt er nadat in Nederland aan het licht kwam dat de populairste anticonceptiepil niet meer te krijgen is. De voorraden in de apotheken zijn daar op en de groothandel kan de pil niet meer leveren.

Het nijpende tekort in Nederland is geen verrassing. De generische anticonceptiepil wordt er deels vergoed door zorgverzekeraars (voor vrouwen tot 21 jaar). Mede daardoor gebruiken bijna alle vrouwen in Nederland dit product. Het is ook de eerste keuze van huisartsen.

Een andere oorzaak is dat de prijzen in Nederland relatief laag zijn, waardoor de Nederlandse markt voor fabrikanten weinig aantrekkelijk is. Volgens de Nederlandse apothekersorganisatie KNMP aan de NOS worden de voorraden daardoor laag gehouden en ontstaan er sneller tekorten.

Bron: De Standaard

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here