Bij moeder slapen is beter voor gezondheid van baby

Door -
image: iStock
Uit een nieuw onderzoek blijkt dat baby’s beter bij de moeder slapen tot een leeftijd van minstens drie jaar. Alleen slapen zou nefast zijn voor het bindingsproces en zou bovendien het hart en de hersenontwikkeling van de baby schaden.

Het advies komt van kinderarts Nils Bergman van de Universiteit van Kaapstad in Zuid – Afrika. Volgens hem is het beter voor de ontwikkeling van pasgeborenen dat ze tijdens de eerste weken op de borst van hun moeder slapen en daarna tot een leeftijd van minimum drie à vier jaar bij de moeder in bed.

Slechter slapen in wieg

Hij onderzocht zestien baby’s die bij hun moeder op de borst en in een wiegje naast het bed sliepen. Uit de resultaten bleek dat het hart van baby’s die in een wiegje sliepen tot drie keer meer stress ervoer en dat alleen slapen ook de binding tussen moeder en kind bemoeilijkt.

In een wieg slapen zou daarnaast ook een ongunstig effect hebben op de slaapkwaliteit van baby’s. Ze zouden vaker wakker worden, waardoor de slaapcyclus wordt onderbroken en er geen overgang gebeurt tussen actieve (REM) en stille (non-REM) slaap. De overgang tussen die twee fases is erg belangrijk voor een goede ontwikkeling van de hersenen. Uit andere studies al gebleken dat de combinatie van stress en slaaptekort kan leiden tot gedragsproblemen tijdens de tienerjaren.

Wiegendood

Het advies van Bergman kreeg veel tegenwind van andere studies die zeggen dat samen slapen een hoger risico op wiegendood met zich meebrengt en dat de kans bestaat dat een moeder haar kind verstikt wanneer ze er per ongeluk op gaat liggen. Uit recent Engels onderzoek bleek ook nog dat in twee derde van de gevallen van wiegendood het bed met de ouders werd gedeeld.

Toch zegt dr. Bergman dat wanneer baby’s stikken in hun slaap of sterven aan wiegendood, dit niet het gevolg is van de aanwezigheid van hun moeder, maar dat de oorzaak eerder ligt bij factoren zoals onzuivere of giftige lucht, sigaretten, alcohol, grote kussens of speelgoed.

Bron: Daily Mail

Lees ook:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here