Universiteit Antwerpen gaat nieuwe behandeling voor ADHD onderzoeken

Door -
De schors van de Franse maritieme pijnboom — gemalen tot poeder en gegeven in de vorm van een pilletje — zou de symptomen van ADHD kunnen temperen, volgens een onderzoek van Universiteit Antwerpen.

Daarom zou het kunnen werken

Een kleine studie uit Slovakije doet uitschijnen dat boomschorsextract een medicijn zou kunnen zijn. Dit valt wetenschappelijk zeker te verklaren, want boomschors zou werken op de oorzaken van de stoornis.

Onderzoekster Annelies Verlaet: “Bij ADHD blijkt dat de immuniteit mogelijk verstoord is, en de kinderen hebben mogelijk ook meer oxidatieve stress. En boomschors werkt op beide punten.”

Een natuurlijk alternatief voor Rilatine

Heel wat ouders zoeken een alternatief voor het meest voorkomende medicijn Rilatine, omdat het bijwerkingen kan hebben zoals slapeloosheid en hoofdpijn, vandaar de interesse in dit extract. De onderzoekers zijn op zoek naar 144 kinderen tussen zes en twaalf jaar waarbij ADHD of ADD is vastgesteld, om deel te nemen aan het experiment.

Een dubbelblinde studie

Universiteit Antwerpen start nu een dubbelblinde studie: dat betekent dat zowel de deelnemers als de onderzoekers tijdens het onderzoek niet weten welke behandeling de deelnemers exact krijgen. Dit doen ze zodat ze zonder vooroordelen kunnen beoordelen.

De participanten worden in drie groepen verdeeld. De ene groep zal het boomschorsextract krijgen, de andere groep normale medicatie en de laatste groep een placebo. De Slovaakse studie vergeleek enkel de werking van boomschors tegenover een placebo, maar deed geen testen met normale medicatie.

Nog meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here