Te veel jonge kinderen krijgen onnodig buisjes

Door -
buisjes
Heeft je kind regelmatig last van oorontstekingen? Dan is de kans groot dat een trommelvliesbuisje wordt ingeplant. Maar volgens het christelijk ziekenfonds CM is dat vaak niet nodig, want oorontstekingen genezen meestal vanzelf.

16.000 kinderen

In 2017 en 2018 kregen maar liefst 16.000 kinderen tussen nul en negen jaar oud een buisje in het trommelvlies. En dan gaat het alleen nog maar om kinderen die aangesloten zijn bij de CM. Veel te veel, volgens het christelijk ziekenfonds, want kinderen hebben nu eenmaal vaker acute oorontstekingen. En belangrijker: die genezen meestal wel vanzelf.

Wanneer is een buisje dan wél nodig? Daar bestaan heel duidelijke richtlijnen over: als een kind na een oorontsteking last heeft van drukgevoelens, of minder goed hoort door vocht in het oor. Maar ook die symptomen verdwijnen meestal na een tijdje.

Niet zonder gevaar

Een buisje is vaak niet nodig. Niet alleen omdat een oorontsteking vaak vanzelf geneest, maar ook omdat zo’n buisje niet altijd zonder gevaar is. Kinderen die zo’n buisje ingeplant krijgen, lopen het risico op:

  • beschadiging van het trommelvlies,
  • gehoorverlies,
  • littekenweefsel
  • of een blijvend gaatje in het trommelvlies.

Volgens de CM wordt er dus te snel gekozen voor een trommelvliesbuisje. Al hangt dat af van arts tot arts. In het ene ziekenhuis worden tot wel veertien keer meer buisjes geplaatst dan in andere. In Vlaanderen bijvoorbeeld kreeg vorig jaar bijna twee procent van alle kinderen een buisje, terwijl in Wallonië dat maar één procent was en in Brussel zelfs niet meer dan 0,6 procent.

Afwachten vaak net zo effectief

Daarom vraagt Luc Van Gorp, voorzitter van de CM, om net als Nederland een arts aan te stellen die alle onnuttige en overbodige handelingen en behandelingen moet schrappen uit de ziekenhuizen. En daar horen buisjes volgens hem ook bij. Want afwachten blijkt vaak even effectief te zijn als ingrijpen.

MEER NIEUWS:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here