Cyberpesten op TikTok baart scholen zorgen

Door -
TikTok
© Getty Images
TikTok lijkt op het eerste zicht onschuldig: kinderen die al dansend en playbackend muziekvideo's maken die ze online met vrienden delen. En toch duiken er steeds meer problemen op. Cyberpesten is daar één van.

TikTok: oorzaak van cyberpesten?

Vroeger gebeurde het pesten tussen de schoolmuren. Als de leerlingen naar huis gingen, hadden ze twaalf uur rust. Nu gaat het pesten gewoon verder: al van ‘s morgens vroeger sturen kinderen druk berichten heen en weer, tot ze gaan slapen.

Het pestgedrag is heel subtiel: ben je niet ‘mee’ met de eindeloze stroom aan video’s, dan val je al snel uit de boot. Het pesten zie je ook niet meteen in de filmpjes zelf, maar in de commentaren en de privéberichten. En zelfs al zou je als ouder of als leerkracht een profiel aanmaken, dan nog zou je lang niet alles zien wat er allemaal speelt op TikTok.

TikTok’ers overal

Maar er is nog meer, want op TikTok staan ook tal van video’s die niet voor de ogen van kinderen bestemd zijn. Denk maar aan beelden waar alcohol, naakt of drugs op te zien zijn, of waar racistische uitspraken in gedaan worden. Onlangs gingen op een school in Oudenaarde zelfs beelden rond van iemand die een filmpje had gemaakt kort voordat hij uit het leven stapte.

Dat komt vooral omdat TikTok niet alleen populair is bij tien- tot twaalfjarigen, maar ook omdat twintigers gretig video’s delen én bekijken. En dat baart lezeres Bieke toch ook wel zorgen: “Buiten het hele pestgebeuren zijn er ook heel wat mensen met slechte bedoelingen te vinden op de app.”

Anders dan anders

Maar wat maakt TikTok nu zo anders dan Instagram en Snapchat? De druk om erbij te horen, door de vele challenges, de vluchtigheid en het visuele. En natuurlijk het feit dat je héél snel bekend kunt worden. Eén filmpje kan in een mum van tijd viraal gaan, en dat maakt het net zo uitzonderlijk. Populariteit en een soort van competitie staan centraal.

Ook de dochters van lezeres Sandra voelen die druk om erbij te horen. “Mijn tweeling van elf vraagt continu om TikTok te mogen gebruiken. Maar wij houden de boot voorlopig nog even af. Vooral omdat de ontwerpers zelf adviseren om pas vanaf dertien jaar de app te gebruiken. Dat doen ze niet voor niets. Ik denk dat lang niet alle kinderen van elf al kunnen inschatten wat de gevolgen kunnen zijn van wat ze online allemaal doen.”

Een grote troef

Naast de gevaren heeft TikTok ook een grote troef: het stimuleert de creativiteit. Kinderen zoeken naar manieren om op te vallen. Filmen vanuit een andere hoek, beelden achter elkaar plakken, speciale effecten toevoegen, een leuk dansje verzinnen, … TikTok kan absoluut voor veel plezier zorgen, àls het op de juiste manier gebruikt wordt. En daar spelen ouders en scholen een belangrijke rol in.

Dat ziet ook lezeres Inge: “Mijn negenjarige dochter is een grote fan, en heeft een eigen profiel op TikTok. Elke video, elke melding, elke reactie zie ik ook op mijn gsm. Als ik dingen zie waar ik me vragen bij stel of waar ik niet akkoord mee ben, dan bespreek ik dat met haar. Soms moet ze een video verwijderen, of een reactie. Ze mag ook niet zomaar iedereen accepteren als vriend. Eerlijk? Ik vind de app nog niet zo slecht: ze moet creatief zijn, ze beweegt veel en ze moet soms tot wel twintig keer iets opnieuw doen voor het lukt. Ze leert dus ineens ook doorzetten.”

MEER NIEUWS OVER SOCIALE MEDIA:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here