De pedagogische tik nu ook verboden in Frankrijk

Door -
Veertig jaar geleden was Zweden het eerste land dat de pedagogische tik verbood. Een voorbeeld dat sindsdien navolging kreeg in nog 55 andere landen, met Frankrijk als meest recente aanwinst.

Zal ons land volgen?

Steeds meer landen vermelden in hun Burgerlijk Wetboek expliciet dat ‘het ouderlijk gezag moet worden uitgeoefend zonder fysiek of psychologisch geweld’, en dus ook zonder de pedagogische tik. In België is dit nog steeds niet het geval, betreurt kinderrechtencommissaris ad interim Sofie Van Rumst.

Tot nu toe zijn in ons land enkel lijfstraffen in scholen verboden. Maar een duidelijk en volledig verbod op elke vorm van lijfstraffen voor kinderen hebben we hier niet.

1 op 10 kinderen het slachtoffer van verwaarlozing of mishandeling

Er zijn in België wel al initiatieven geweest om zo’n wettelijk verbod te veralgemenen. “Maar deze blijven altijd ergens hangen en er blijkt onvoldoende draagvlak voor te bestaan”, zegt Van Rumst.

In België is ongeveer één kind op de tien het slachtoffer van verwaarlozing of mishandeling. “Hopelijk kan dit verbod in Frankrijk nog een maatschappelijk debat op gang brengen dat opgepikt wordt door onze politici.”

Bron: nieuwsblad.be

Nog meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here