Drie vierde van pasbevallen mama’s heeft last van babyblues

Door -
babyblues
©GettyImages
Uit een recente peiling van de Liberale Mutualiteit blijkt dat maar liefst drie vierde van de kersverse mama's last heeft van babyblues.

Babyblues?

Babyblues is een fenomeen waarbij een pasbevallen vrouw last krijgt van prikkelbaarheid, spontane huilbuien, nervositeit of angst. Deze emoties die kort na de bevalling de kop opsteken zijn een reactie op de hormonale en familiale veranderingen.

Peiling

Uit een recente peiling van de Liberale Mutualiteit bij 1.334 Belgische vrouwen met kinderen jonger dan één jaar, blijkt dat maar liefst drie vierde van de pas bevallen vrouwen last krijgen van de babyblues. Andere opmerkelijke resultaten:

  • Ongeveer de helft van de vrouwen die aangaven regelmatig last te hebben van spontane huilbuien of prikkelbaarheid, werd voor de eerste keer mama.
  • Bij het krijgen van een tweede kind zou dit aantal nog maar de helft zo groot zijn (23 procent) en bij een derde kind gaf slechts 6 procent dat aan.
  • In de meeste gevallen gaat die babyblues ook vanzelf weer over.
  • Al dan niet succesvol borstvoeding geven blijkt een belangrijke factor voor babyblues. Van de bevraagde moeders gaf 90 procent borstvoeding, en volgens bijna de helft van hen (43 procent) verliep dat niet vlot.
  • Drie vierde gaf aan ondersteuning belangrijk te vinden gedurende de eerste twee weken na de bevalling. Mama’s zoeken het vaakst steun bij hun partner (94 procent) maar ze rekenen ook op de vroedvrouw (75 procent). Verrassend is dat (schoon)ouders pas op de vierde plaats komen te staan (59 procent) bij de zoektocht naar steun.

Bron: Het Nieuwsblad

Pas bevallen? Lees dan ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here