Dutjestaks voor kleuters die op school slapen

Door -
dutjestaks
©GettyImages
In de Emmaüs basisschool in Aalter werd de dutjestaks ingevoerd voor kleuters die nog nood hebben aan een (middag)slaapje. De school is niet verplicht om een slaapklasje in te richten en vindt dat er iets tegenover mag staan, aangezien ze bedden en dekens moeten voorzien én er moet ook permanent iemand bij de kinderen blijven.

Na de ‘boterhammentaks’ nu ook de ‘dutjestaks’

Schooldirecteur Jan Sierens vertelt aan ‘VTM Nieuws’ dat ze voortaan € 1 per dag per kleuter zullen vragen: “Alleen al aan personeel kost het slaapklasje ons € 70 per dag. Zoveel geld willen wij niet besteden aan een taak die niets met onderwijs te maken heeft. Voor mensen die het financieel moeilijk hebben, voorzien we wel een ondersteuningsfonds.”

De Vlaamse onderwijskoepels weten niet hoeveel scholen de dutjestaks zullen invoeren, maar de Emmaüs school is zeker niet alleen. Ouders betalen al snel € 150 per jaar voor de dutjes.

Geen middelen voor opvang voor en na schooltijd

Pieter-Jan Crombez van Katholiek Onderwijs Vlaanderen zegt hierover het volgende: “Scholen krijgen geen middelen voor opvang voor en na schooltijd. Hetzelfde geldt voor de opvang tijdens de middag. En door herhaaldelijke besparingen hebben scholen hun koopkracht fors zien afnemen.”

Minister van Onderwijs Ben Weyts laat weten dat hij dit jaar al extra geld voorziet voor de kleuterscholen en is geen voorstander van de dutjestaks: “Ouders om geld vragen als je al extra geld krijgt, is volgens ons een beetje dubbel.”

Ook over slapen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here