En het Kinderwoord van 2019 is…

Door -
Kinderwoord
©VRT
Al voor de negende keer ging Ketnet op zoek naar het Kinderwoord van het Jaar. Tingles, Bruh, Sksks of Scrunchie hebben het niet gehaald. Het Kinderwoord van het Jaar is karma!

Karma is het Kinderwoord

Karma is het Kinderwoord van 2019 geworden. Met 46,4% van de stemmen is het een overtuigende winnaar, gevolgd door bruh met 23,07% van de stemmen, scrunchie met 15,42%, sksksk met 12,53% en tingles met 2,58%. Karma betekent: alles wat we doen, denken of zeggen, komt uiteindelijk weer bij onszelf terug.

Ruud Hendrickx, taaladviseur van de VRT: “Voor mij is karma een verrassende winnaar, want uiteindelijk gaat het toch om een begrip uit het boeddhisme en hindoeïsme. In de Engelstalige wereld is het begrip al langer bekend in de omgangstaal, nu is het dus ook het lievelingswoord van heel jonge Vlaamse kinderen. Daaruit blijkt weer maar eens dat de invloed van de Engelse informele taal op kinderen en jongeren heel groot is.”

Kinderwoorden van de voorbije jaren

Het was de negende keer dat Ketnet op zoek ging naar het Kinderwoord van het Jaar. Sinds 2012 werkt de kinderzender daarvoor samen met Van Dale. De vorige Kinderwoorden van het Jaar waren:

  • boeie (wat maakt dat uit) in 2018,
  • ewa Ja (awel ja, het is nu zo, maar we maken er het beste van) in 2017,
  • dab (dansmove gebruikt als juichbeweging) in 2016,
  • beire (cool, geweldig, fantastisch) in 2015,
  • OMG (Oh My God) in 2014,
  • yolo (you only live once) in 2013,
  • kingsize (super) in 2012
  • en boeieeeuhh! (saai) in 2011.

Yeet

Het nieuwskanaal voor jongeren nws.nws.nws ging voor het eerst op zoek naar het Tienerwoord van het jaar. Die eer ging naar yeet. 38,5% van de tieners kozen voor yeet, gevolgd door 28,3% voor OK boomer. Skeer (19%) en hayek (14,2%) haalden heel wat minder stemmen.

Yeet is populair geworden door video’s op Vine en YouTube en komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. Het woord geeft uitdrukking aan blijdschap en komt op hetzelfde neer als de vreugdekreet ‘joepie’ !

Meer nieuws:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here