Flesvoeding met moedermelksuikers te koop in VS (in Europa nog niet)

Door -
In de VS is sinds kort flesvoeding te koop waar HMO's aan toegevoegd zijn, dat zijn suikers die enkel in moedermelk voorkomen en goed zijn voor de gezondheid van de baby. Toch beklemtoont professor Wim Soetaert, die de techniek om moedermelksuikers te produceren ontwikkelde, dat poedermelk met HMO's niet evenwaardig is aan moedermelk.

HMO’s, “humane melk oligosachariden”, zijn suikers die uitsluitend voorkomen in menselijke moedermelk. Ze stimuleren de groei van goede darmbacteriën, dragen bij tot de ontwikkeling van het afweersysteem en kunnen leiden tot minder infecties en allergieën.

Olichosachariden zijn heel complex en erg moeilijk na te maken. Ze zitten niet in melkpoeders die momenteel bij ons worden verkocht, want die zijn gemaakt op basis van koemelk. Wim Soetaert, professor industriële biotechnologie aan de Universiteit Gent, wil daar nu verandering in brengen.

Enkele jaren geleden ontwikkelde hij met Inbiose een spin-off van zijn vakgroep aan de UGent, een techniek waarmee hij de natuurlijke moedermelksuikers kon produceren. Hij modificeerde darmbacteriën zodanig dat ze suikers uit bieten omzetten in HMO’s.

Sinds een half jaar te koop in VS, in Europa nog niet

Inbiose sloot een akkoord met de Amerikaanse multinational Dupont voor de productie van HMO’s in grote hoeveelheden. Die maakt de HMO’s aan in poedervorm en verdelen ze vervolgens aan de kunstvoedingsproducenten. Sinds een half jaar zijn in de Verenigde Staten al blikken melkpoeder te koop met de vermelding HMO. In Europa nog niet.

De reden waarom dergelijke flesvoeding bij ons nog niet te koop is, heeft te maken met administratieve procedures bij de EFSA, de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid, zegt professor Soetaert aan VRT NWS. Die instantie geeft onder meer wetenschappelijk advies over voedselveiligheid en moet zich ook uitspreken over voedselgerelateerde risico’s van nieuwe producten. En dus ook over HMO’s.

“Bij de Amerikaanse tegenhanger van de EFSA was de procedure sneller afgerond, vandaar dat daar al poedermelk met HMO’s te koop is. Binnen de EFSA wordt er ook aan gewerkt, het neemt alleen iets meer tijd in beslag.” In Europa is de vraag naar poedermelk met HMO’s overigens ook groot. “Wat we nu veel zien, is dat mensen die naar de VS reizen, het daar gaan kopen en mee naar hier brengen, het als het ware invoeren”, aldus Soetaert.

In De Morgen klinkt het dat poedermelk met HMO’s in de loop van volgend jaar te koop zou kunnen zijn in Europa, en dus ook in België. De prijs zou betaalbaar blijven.

“Poedermelk met HMO’s een stap vooruit, originele blijft het beste”

Professor Soetaert beklemtoont dat in zijn opzicht poedermelk mét HMO’s niet evenwaardig is aan moedermelk. “Ik ben de eerste om te zeggen dat het originele het beste is. Moedermelk dus. Dat neemt niet weg dat veel vrouwen geen borstvoeding kunnen of willen blijven geven, al dan niet noodgedwongen. Dat is de realiteit.”

“Ik ga nooit zeggen dat poedermelk met HMO’s even goed is als of zelfs beter dan moedermelk. Maar het is wél een stap vooruit, dichter bij het origineel. Als je een vervangproduct voor moedermelk geeft, kan je er maar beter voor zorgen dat dat zo optimaal mogelijk is.”

Bron: VRT Nieuws

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here