Franse overheid waarschuwt voor schadelijke stoffen in wegwerpluiers

Door -
© Getty
Anses, het Franse overheidsagentschap dat toeziet op de veiligheid van consumptiegoederen, heeft een waarschuwing gelanceerd voor wegwerpluiers voor baby’s. Volgens Anses bevatten die bepaalde chemische stoffen die een risico kunnen vormen voor de gezondheid van kinderen.

Er is geen onmiddellijk en groot gezondheidsgevaar luidt het bij de Franse ministeries van Gezondheid, Economie en Ecologische Transitie. Desondanks roept men de producenten van babyluiers op om binnen de veertien dagen actie te ondernemen door bepaalde chemische stoffen te verwijderen uit hun producten.

Risicostoffen

Het gaat onder meer om twee parfums (butylphenyl methylpropional -ook wel lillial genoemd- en hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde -HICC-) en om bepaalde paks, dioxines en furanen. Wetende dat een kind ongeveer 4.000 pampers in zijn eerste levensjaren draagt, overschrijden die stoffen de gezondheidslimiet, klinkt het.
Anses baseert zich op verschillende laboratoriumonderzoeken op de 23 meest gebruikte types van wegwerpluiers in Frankrijk.

Europese regels

“Ik wil de ouders geruststellen, Anses zegt terecht dat er geen direct risico is voor de gezondheid van de kinderen”, verklaarde minister van Volksgezondheid Agnès Buzyn. Toch zal Frankrijk nu zelf nog drempels opleggen voor luiers en in Brussel pleiten voor Europese regels, die meer bescherming moeten geven.
Bron: Het Laatste Nieuws

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here