Nieuwe campagne ‘Huisje, tuintje, gifje’, wijst op gevaren van huis- en tuinproducten (+ enkele tips!)

Door -
gevaar huishoudproducten
©GettyImages
Steeds meer kinderen verwarren een afwastablet met een kleurrijk snoepje, met alle gevolgen vandien. Het antigifcentrum wil met de nieuwe campagne ‘Huisje, tuintje, gifje’ wijzen op de gevaren van huis- en tuinproducten.

Stijging van incidenten

“Elk jaar opnieuw merken we een stijging van het aantal kinderen dat oplosbare capsules voor de wasmachine of de vaatwasmachine opeet. In 2012 waren er bijvoorbeeld 134 meldingen van problemen door wascapsules, in 2018 waren dat er 386. En er waren 395 meldingen van ‘ongelukjes’ met vaatwastabletten”, vertelt apotheker Jonas Moens van het Antigifcentrum in De Standaard. “Door de verpakking en de kleurtjes zijn de liquid caps erg aantrekkelijk. Ouders leggen de capsules nog te vaak binnen het ­bereik van kinderen, zoals onder de wasbak. De tabletten ­bestaan niet louter uit zeep. Ze zijn zo geconcentreerd dat ze brandwonden kunnen veroorzaken in de mond of slokdarm.”

Antigifcentrum lanceert campagne

De nieuwe campagne, ‘Huisje, tuintje, gifje’, moet wijzen op de gevaren van huis- en tuinproducten. “We tonen ook hoe je vergiftiging kunt voorkomen, als het toch misloopt. Het is belangrijk om een ­onderscheid te maken tussen verschillende producten. Aftershave en badschuim behoren allebei tot de ­categorie cosmetica, maar vormen andere risico’s. De alcohol in aftershave vormt een ­risico voor kinderen. Van een slokje badschuim ben je hooguit een beetje misselijk”, aldus het antigifcentrum.

Belangrijke tips:

  1. Plaats alle chemische producten en medicijnen in een afgesloten kast en hou ze uit het zicht van je kids.
  2. Wanneer je gevaarlijke producten aan het gebruiken bent, verlies je kind dan geen seconde uit het oog!
  3. Hou alle producten bij in de originele verpakking. Zo hoef je later niet te gaan twijfelen of iets gevaarlijk is of niet.

Toch een ongelukje gehad? Bel dan meteen het antigifcentrum op 070/24.245

Bron: standaard.be

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!