Handen wassen a.u.b!

Door -
Handhygiëne
Een goede handhygiëne is belangrijk. Zo vermijden we dat virussen en bacteriën worden doorgegeven en we dus minder snel ziek worden. Uit een nieuw Europees onderzoek blijkt dat ouders dit een taak voor de school vinden. Wat vind jij?

Uit nieuw Europees onderzoek van hygiëne-expert Tork, onderdeel van SCA, blijkt dat de helft van de ouders vindt dat scholen een betere voorlichting over handhygiëne moeten voorzien. Meer dan zeventig procent vindt het dan ook de verantwoordelijkheid van de school om kinderen handhygiëne bij te brengen. Zo zouden we het aantal zieken beter onder controle kunnen houden en het verlies van werktijd bij ouders doen verminderen.

Vaker thuis door zieke kinderen

6 op 10 ouders geven aan tussen 1 en 5 keer per kwartaal thuis te blijven om voor een ziek kind te zorgen. Volgens hen zijn dan ook scholen dé aangewezen partij om kinderen handhygiëne bij te brengen en te leren om hun handen te wassen. 44% van de ouders is er van overtuigd dat die het verlies van werktijd bij de ouders kan verminderen. 60% geeft aan dat ze geen idee hebben van de voorschriften op de school van hun kinderen.

Ze geven dan ook zelf volgende tips mee:

– Gebruikmaken van speelse, praktische experimentjes om kinderen meer te betrekken bij het handen wassen (66%);
– Beter lesmateriaal verzorgen voor scholen (43%);
– Faciliteiten geschikter maken voor kinderen (35%);
– Trainingen voor leerkrachten over het belang van handhygiëne (33%).

Spelenderwijs leren

Handen wassen is een van de beste middelen om infecties te voorkomen. Zeker op school is een goede handhygiëne belangrijk, want daar komen kindjes vaak met elkaar in contact en kunnen ziektes zich zo razendsnel verspreiden. Het merk Tork ondersteunt nu ouders, kinderen en keerkrachten met gratis materiaal en een lessenpakket om op een speelde manier handen te leren wassen. “Onderwijs op kleuter- en basisscholen is wat ons betreft de sleutel tot het aanleren van hygiënische gewoonten. Door leuk, educatief lesmateriaal beschikbaar te stellen willen we dit leerproces voor ouders en leerkrachten gemakkelijker maken”, aldus Renée Remijnse, marketingmanager bij Tork.

Leer handen wassen met Max en Ella

Het lespakket ‘Max’ bevat onder meer brochures met opgaven, raadsels en experimentjes, posters, stickers, diploma’s en praktisch en informatief materiaal voor leerkrachten. Voor kleuters is er de “Ella Handwas”-applicatie, die inmiddels reeds 45.000 keer gedownload is en kinderen spelenderwijs alle ins en outs over handen wassen leert. Deze app kan gratis worden gedownload via de Apple Store en in de Google Play Store.